duminică, 17 iunie 2012

Gospodina performanta,viermele si degetul asasinat


Sunt o gospodina performanta, io mai lipseam de la Olimpiada de Londra, nu stiu aia ce pierd ca nu m-au chemat. Fac pariu ca descalificam juma' din lotu' olimpic mondial, dupa o ciorba de vacuta si o placinta cu branza ca la mama acasa. Juma de tona, in doua zile.
Ieri am primit medalia de aur la proba de curatat mazare-viteza. Sotul s-a fofilat la cules de visine, dupa doua vrejuri de mazare datatoare de bataturi la degetutele-i de orasean finut. Deh, talente.

Mazarea nu v-o mai explic, ca pe-aia o stiu toti. Visinele, in schimb, au sucombat in oala cu chisalita (compot,pentru cine nu stie), la congelator, pentru posteritate, si in juma de kil de pandispan, pentru glicemie,na.
Dupa ce-am facut ikebana pe faianta din bucatarie, incercand sa le scot samburii cu scobitoarea si asasinand viermisori cu mainile goale, ca o razboinica ce sunt, m-am certat juma' de ora cu hazbandul pe tema "cate visine sunt destule visine?". Masura mea a fost domneasca, a lui a fost "toate sunt insuficiente, mai suna un prieten".
Am descantat-o, cantat-o, boscorodit-o, ba chiar am abandonat-o. Refuzam sa asist la asa sacrilegiu cu baltau de visine. Dar a iesit. Da, da, stiu. Barbatii au intotdeauna dreptate.

Iata:

Numa' buna de servit soacrei, daca vrei sa imbatranesti nemaritata, zic. Dar deh, estetica pierde, burtoiul castiga, iar sotul geme de zici ca i-a gatit Victoria Silverstedt, nu nevasta-sa.

Care nevasta-sa a mers la sigur, cu clasicul pandispan matematic, dupa formula "1-1-1-1" (cati de unu?). Adica: cate oua, atatea linguri de zahar/ulei/faina. In cazul nostru, 6.
Galbenusurile masate bine cu 6 linguri de ulei si un strop de sare. Separat, 6 albusuri batute cu bestialitate, cu 6 linguri de zahar si eternul strop de sare. Am incorporat galbenusurile in albusuri, cu grija, apoi cele 6 linguri de faina, extract de vanilie, un plic de praf de copt diluat cu otet/zeama de lamaie.

Tava am gatit-o cu nitel unt si foaie de copt, trantit aluat, lins bol, trantit si visinele. Toate visinele. Racnit ca o sa se duca la fund. Copt la foc mediu spre mic. Mai bine mic decat mediu, dar treaba voastra, faceti cum stiti.
Testat cu scobitoarea, scos, racit, pudrat, halit. Gemut. Bun.

Visine+pandispan = L'amour toujours. Astfel:


Si ca tot vorbiram de visine si proteinele implicite, o scurta lectie de franceza: Un ver vert dans un verre vert.
Cine stie, castiga!

Si dedicatie, o manea de-a lor, pica bina la cafea, mai trezeste neuronii. V-am pupat.


40 de comentarii:

  1. deci da. da. da. sa se ia de mana cu omleta mea. si ce-mi place ca zici chisalita ;))).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) ti-am zis ca te-am pomenit.
      Pai nu asa se zice, chisalita?

      Ștergere
    2. in afara de Teleorman (si un pic de Oltenie), eu nu l-am mai auzit. ma mira ca e in zona Ploiestiului... (dar na, nu am documentat nimica stiintific, so...)

      Ștergere
    3. madmuazel, sunt pe jumatate Olteanca, de la Parscoveni, in buza Oltetului ;)

      Ștergere
    4. Eu traiesc in oltenia acum, chisalitza rulz :)
      As fi facut din dude ... daca as fi avut dude, le halesc astia mici pana sa apuce sa se coaca bine, dar la visine nu se baga, deci e o idee buna, cu malai si zahar, nu?
      ... trebuie doar sa ma incumet la scos samburi ... :)

      Ștergere
    5. pai asa zi, fataaaaaaaaa! se explica perfect!!! <3

      Ștergere
    6. Cre'ca am incurcat borcanele, mai scrisesem ceva dar a disparut in ceata :)
      Chisalita zice soacra-mea la un fel de mamaliga moale, fiarta cu ceva zahar si dude (sau prune). Eu am mancat rar, dar e buna, ma si miram cum merge combinatia asta cu visine, uite ca prestez maine si spun. Tu inteleg ca te referi la compot!
      Si hai ca ma retrag de aici ca iti bramburim comentariile :)

      Ștergere
  2. Un chasseur sachant chasser sans son chien est un chasseur champion :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Un gros ver vers un verre vert.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "vers" = 1.vers ; 2. catre
      deci?

      Ștergere
    2. are logica, viermele se indreapta catre pahar:))
      eu stiam doar varianta cu viermele verde in paharul verde:P

      Ștergere
  4. ...si mai exista si "vair", pronuntat exact la fel, care inseamna blana de veverita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar tot romana e mai complicata! pe bune!

      Ștergere
    2. categoric! am predat-o timp de 4 ani, unor straini.Plecam lac de transpiratie de la curs,dupa o tura de gramatica:))

      Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. ori vii la Bucuresti, sa-ti dau, ori te apuci de bucatarit:D
      ce alegi?
      p.s.: stii cum e rece? iti unge esofagul,nu alta:D

      Ștergere
  7. daaa, știu!!! tarta cu vișine e one of my favs!
    hmm... dificilă alegere... agel varianta no 3: o rog pe bunica să-mi facă :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aaah,norocoaso:)) sunt nitel borderline,ca eu ma intreb, eu raspund.Monico,do you fancy niste tarta? Yeees.Na,hai si fa:))

      Ștergere
    2. pe baza mea, cred c-aș muri de foame :))

      Ștergere
  8. So ... sa li luam in oridini, ca alfil amitzisc:
    1. Gospodina performanta stim ca esti, cea mai cea, in top 10, in za uarld :)
    2. Multa rabdare ai avut, si curatat mazare, si scos samburi de visine in aceeasi zi! :)
    3. Pandispan dinala am mancat si eu ieri, facut de bunica, al tau are mai multe visine si pare mult mai misto :D Ea nu cred ca l-a "gresit" niciodata in felul asta, e o perfectionista de moda veche, pierderea ei si a halitorilor ei! :)
    4. uoooof ... azi am de ales, culeg visine sau cirese sau coacaze ... pana in pranz :)
    5. M-am prins cine-i sor-ta geamana :D
    si
    6. Melodia e misto tare, si tipa e beton, mai tare ca Rihanna, se aprofundeaza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma, io as fi pus mai putine visine, recunosc, Mihai a fost ala cu tona de visine, dar a avut dreptate.
      A iesit tare gustoasa, recomand:D

      Ștergere
  9. Hai să mă dau mare o țâră: ”chisăliță” (”chiseliță”) se trage dintr-un slavonism și e întâlnit mai peste tot la noi. Agârbiceanu, de pildă, într-o nuvelă, povestea cum a fost făcut chisăliță un miner peste care s-au surpat pereții galeriei. (Cu remarca asta cred că am șanse foarte mari la titlul de ”Miss Unpopularity” :D)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Miss Smart pants, mai degraba:))
      Regatenii folosesc chisalita cu acelasi sens mentionat de tine,mama asa il stie , citez "ai facut cartofii aia chisalita" , si exemplele sunt nenumarate.
      Oltenii stiu de compot, cand zici chisalita. Mi se par doua sensuri complet diferite, ca , vorba aceea, nu storcesti nimic in compot.Nu? :D

      Ștergere
    2. hmmm, in Teleorman chisalita este in special un compot de corcoduse ffffffffffff coapte. adica cel putin asa se foloseste in satul bunicilor sarbi (deci aprob slavonismul, iaca si dovada empirica hahah)

      Ștergere
  10. "Nu storcesti nimic in compot"?
    Nu m-ai vazut pe mine facand compot! Chisalita imi iese cateodata. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) io n-am storcit nimic, jur cu labuta pe corazon.
      Desi, recunosc, am adaugat zeama ramasa de la visinele kilarite pentru congelator.
      Eniueiz, nu conteaza aspectul,ci gustul.;;)

      Ștergere
  11. Răspunsuri
    1. :))))) pandispan cu visine? :))) le-ai asasinat, ai?

      Ștergere
    2. Evident ! De cand am citit reteta asta am visat sa fac un pandispan cu visine ! Today is THE day :))))

      Ștergere
    3. Bine ca te-ai gasit sa-mi faci mie pofta, nu mi s-au copt visinele, huooo! :))))

      Ștergere
  12. Imi ploua in gura de pofta..ia sa trec si eu la treaba :D

    RăspundețiȘtergere