sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Traiasca fratia dintre popoare


Mi-a trasnit sa pun de-o ciorba de fasole cu afumatura,ca la noi, la Romania. Si-mi veni barbatu' acasa cu fasole egipteana,zice fermierul roman. Ultima tura a fost chinezeasca, buna si-aia.

Ca tot suntem la capitolul "bucataria romaneasca reinterpretata in contextul agriculturii internationale si a sustinerii financiare a popoarelor vecine", am facut si niste chiftele cipriote si o paine ce s-a vrut rustica, dar pana la urma a iesit nitel grecoteia-style.Bineinteles, creditul ii apartine tot hazbandului, care mi-a venit acasa cu iaurt de capra ,de baut, in loc de iaurt de vaca. Na,o fi fatat vaca, si d-aia.

Eniuei.
La chiftele , si la ei, ca la noi.Fiecare dupa gust. In mare, carne de porc -o kila, doi cartofi dati pe razatoare (optional -eu optai sa nu, ca prea mult cabohidrat strica), patrunjel sau coriandru,doua cepe rosii tocate marunt (eu le dau pe razatoare,pour la finesse), usturoi pisat,doua oua,sare,piper, doua felii de paine inmuiate in lapte, o lingurita de scortisoara -foarte important. Am mai plusat si cu nitel cimbru si marar si ura si la gara.

Nota auctoriala: le-am facut rotunde, ca la nunti si parastase, la cererea sotului cetatean. Le-am prajit in ulei de soia, dar daca vreti sa va reproduceti,cercetatorii zic sa nu. Pare-se ca soia afecteaza fertilitatea, which in our case is like LOOOOOOOOOOOOOL :)))

Dar destul cu gargara, sa va spun de ce ne-am adunat astazi aici. Cotrobaind pe site-uri dupa idei diverse pentru meniul de week-end, mi-am amintit de painea cu seminte a Elenei si am zis asta e!
Cum bine zice si ea, asta e perfecta pentru cei care-si iubesc bi-tri si pluricepsii prea mult ca sa se puna pe framantat, iar optiunile sunt nesfarsite. Reteta n-o mai reiau in detaliu, ca am mers pe mana ei : 500gr faina, doua lingurite de bicarbonat,o lingurita de sare si 400 ml de iaurt  de behehehe. Am innobilat-o si cu cateva linguri zdravene de seminte de susan, de in si de floarea soarelui. Voi puneti ce aveti,daca aveti. Daca n-aveti,nu puneti.Simplu.
Data viitoare fac si eu cu ansoa si rosii uscate, ca suna bine si eu o cred pe cuvant.

Asadar, 10 minute mai tarziu, am trantit aluatul in malai,faina si niscai seminte, si fuga la cuptor.
A iesit asta:



Si o poza de budoar:


Urat,domle,urat.Coaja crocanta,miez pufos,parfumat,semintele crocante. Pai e posibil?
Unt n-am mai avut, sa o ung,cica face rau la colesterol. Am combinat-o in schimb, cu niste keftedes. Sexy Keftedes.I know you want them.


Prea bun,prea ca la tara. Aici era deja orgie:


Lasand gluma la o parte,painea asta este excelenta.Nu doar pentru zilele cand va grabiti,nu e paine la magazin sau va vin musafiri.Este,realmente, o paine foarte gustoasa.Pacat ar fi sa n-o incercati.

Hazbandu' zice ca ma fac de ras daca pun "doar" paine si chiftele pe blog. Eu zic ca singurul care rade in propozitie e burticanelul.

Sa ne fie de bine.












11 comentarii:

  1. Scortisoara la chiftele, soro?
    Sigur?

    O sa incerc si eu da parca suna tare exotic :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte foarte sigur.Eu am ramas paf cand mi-a zis cipriotul ce e in ele de-s asa bune.Nu pune multa,baga si tu cate un varf de cutit.Dar trust me,yummyyyy!

      Ștergere
  2. Arata foooarte bine painea aia. Parca ii simt mirosul numai uitandu-ma la poze. Insa tin sa corectez un lucru (dat fiind ca lucrez in domeniul wellness de 6 ani): soia nu afecteaza fertilitatea cat o afecteaza de exemplu surplusul de greutate (sau de grasime din corp), sau de nutritia dezechilibrata la modul general (asta daca e sa ne referim strict la alimentatie, exceptand alte cauze specifice). ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank youuu! Lasand gluma la o parte,sunt convinsa ca orice exces te poate afecta in general,nu doar in ce priveste fertilitatea.De aceea nici nu m-am agitat cu subiectul,avand in vedere ca noi folosim 1 litru de ulei la o luna jumatate,chiar doua,so...
      Greutatea este o problema,categoric,de-asta m-am si straduit sa dau jos 10 kilograme ,iar acum m-am invatat si mai vreau:P

      Revenind la paine, e bestiala.Miezul e pufos,am testat-o si de dimineata,nu e umeda,nu e cocoasa,puurfect.Recomand! Te pup

      Ștergere
  3. foarte bun menu...o sa incercam.
    intrebare: ce gust au chiftelele cu scortisoara??? ii da o aroma aparte sau???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiftele au o nota usooooor dulceaga,dar nu deranjanta,dimpotriva.Mi se pare ca scortisoara face echipa buna cu arome mai puternice ca cimbrul,mararul,usturoiul.
      Cand le-am gustat prima oara nici nu stiam ce e diferit la ele,pana am intrat peste bucatar si l-am convins sa-mi spuna.
      Eu zic sa incerci punand f putina la inceput si gusti compozitia.Oricum,dupa prajit nu se mai simte izul de scortisoara,e mai mult un je ne sais quoi :)

      Ștergere
  4. Vaaaaai cum arataaaaa ! Salivez pe tastatura ! Vreau si eu dar nu consum nimic care apartine de behehe , merge si cu iaurt de muuu? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cu iaurt de muu era reteta,dar hazbandu m-a sabotat cu behehe.
      Asadar, spor la cocalit! te pup

      Ștergere
    2. Am reprodus retetele intocmai si a iesit o minunatie de mancare , chiftele cu paine de casa nu au nevoie de altceva , se mananca doar impreuna !

      Ștergere
  5. Ma bucur ca isi face un rost pe lume painea mea si ca se bucura si alte stomace de ea, ca eu una tare-s mandra de ea!

    Cat despre "doar paine cu chiftele" - what else would you need? Fix asa mananc si eu chiftelele - doar cu paine, exact asa cum faceam cand eram mica. Si, de cele mai multe ori, cum le scot din tigaie, fierbinti, ca altfel parca nu mai sunt asa de bune...

    Si daaaa - carne tocata + scortisoara = match made in heaven! Sunt total de acord si momentan balesc pe tastatura!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca vrei sa lesin, nu????
    Deja imi ploua in gura de pofta...si asta avand in vedere ca am hotarat sa nu mai mananc paine (deja sunt durdulie spre mai sus si nu mai tine...).

    RăspundețiȘtergere