vineri, 13 iulie 2012

Gramatica , pe Bucovel.


Mamai-mea a lucrat la vaci, am mai spus si aici. Desi a facut patru clase si stia sa scrie si sa citeasca "Omnia", pe pancarta magazinului mare din Ploiesti, avea persoana a treia singular infipta bine in sange si in vocabular.

Nu strambati din nas, ca asa e la tara. Desi lipsita de educatie aleasa, "Bre,mămaie"  era foarte mandra si nu se dadea inapoi de la invata trucuri noi, de doamne de la oras.

Asa se face ca, intr-o vara, cand ne adunasem toate fetele si nepoatele la legatul viei, ne-am pus in minte sa o educam pe "baba", poate poate reusim sa-l scoatem pe "ie" din povestea cu a treia plural si fata de la tara.

De unde rezulta:

- Bre, mamica, nu se zice "ie frati". Se zice "Sunt frati", ca-s mai multi.
- Aha, haha. Sunt, sunt. Nu "ie".

 Minute mai tarziu, niste soldati de la unitatea de peste garla, se opresc in buza "locului" si, zarind niste rasaduri aruncate pe acolo, o intreaba pe babeta:

- Saru-mana, mamaie.
- Hai sa cresti mare.
- Nu va suparati, ce sunt rasadurile acelea, cartofi?

Baba, mandra de noua achizitie gramaticala,   raspunde tantos, raspicat (s-o auda si fetele-i cele cu carte):

 - Nu, maica, sunt vie!

Lesin, sughituri, stupoare, tavalit pe jos printre razoare.

- Breee, nu SUNT vie. E vie!
- E, %$^$%^&**% in gramatica voastra, bine ca sunteti voi destepte!

:)))

N.A.:  1. baba, babeta, bre mămaie au fost intotdeauna forme de alint pentru mamaia noastra, sa ne intelegem;)
          2. Am mai spus si in articolul anterior, mamaie era spurcata la gura, asta-i era farmecul, n-am de gand sa cenzurez si asteriscurile.
          3. "Aha, haha" este dedicatie speciala pentru mama, fiindca sunt convinsa sa recunoaste sunetul si faptul ca l-a preluat si ea. :D



12 comentarii:

  1. delicios! Si mamaia mea vorbea cu %^&*$# si era o mare relaxare sa stau la barfa cu ea, o intrebam ce mai fac vecinii ei, nu ca m-ar fi interesat dar ma distra sa aud ce vocabular etaleaza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, ce ma bucur ca ai trait asa ceva.
      O trageam de limba numai de dragul de a o auzi cum insira perle.

      Ștergere
  2. Super povestile despre bunica ta! Sa ne mai scri ! Asta cred ca e primul comment care il las aici la tine dar te citesc de ceva vreme :D . Eu aveam o matusa de-a mamaiemii cu care ma intelgeam grozav si avea tot limbaj din asta , ba chiar stia si poezii cu %$^$%^&**% :D :D :D , nu a avut niciodata copii dar ne iubea tare mult pe noi stranepotii ei (sau ce grad de rudenie 'om fi avut ) si facea cea mai buna ciorba de fasole , de cand a murit ea acum 7 ani nu am mai mancat asa ciorba ...probabil nici nu am sa mai simt gustul ala vreodata dar am sa imi amintesc mereu de ea , mi-a fost tare draga tusa' Leana .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaah, Leana o chema si pe mamaie:D
      Cred ca au ceva aparte Lenutele astea, de-s toate spurcate si bune si dragi.
      Ma bucur mult ca ti-ai facut curaj sa-mi scrii,sa mai treci pe la mine:)
      Te pup

      Ștergere
  3. Eu și cu frate-miu când ajungem pe la țară,avem o mare plăcere să ne punem la mintea vecinilor mai în vârstă și, când aceștia aduc vorba de politică, să le închidem gura cu un: lasă-i bre, dă-i în colo de politicieni, ce acuma ai aflat matale că ăștia e hoți? Doaaaamne, în altă parte mi-ar crăpa obrazul de rușine să vorbesc așa, dar acolo mă unge la suflet, nuș' de ce... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuvintele n-au atat de multa greutate acolo, sau poate dimpotriva.
      Asa faceam si eu si fratele meu, parcurgeam satul dintr-un capat in celelalt, spunand "sarut-mana" de 287 de ori si de tot atatea ori raspunzand la intrebarea "da' tu al cui esti,maica?"
      P.S.: La multi multi muuuulti ani minunati, draga mea!Te pup

      Ștergere
  4. Ah, da... cunosc faza asta cu "al cui esti, maica?". La noi mai era si raspunsul stas la intrebarea "ce mai faceti?"... "ete p-acilea" :)
    Multam de urari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de unde si bancul acela cu o baba si un negru in tren. tacere, tacere, pana la urma baba nu mai rezista: si, de unde esti tu maica? negrul: din Congo. si baba: si al cui esti tu maica, din Congo? :))))))))))))

      Ștergere
  5. protestez! v-ati luat degeaba de ea! ce sunt rasadurile acelea, cartofi? nu, sunt (de) vie (ele, rasadurile)! ntz ntz ntz. orasencelor :)))))))).

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi pare rau ca nu am vazut ieri povestea, ca s-o prezint "in plen". Oricum, s-au rememorat altele - pe care le stim foarte bine, dar care ne amuza de fiecare data, mai ales povestite de mama ta (cel mai des, saraca, in postura de victima: mancarea porcilor 'asezonata' cu muraturi, lozul cel castigator, si cate si mai cate. Te pup si mai astept astfel de episoade, ma simt de parca sunt acolo, la Bucov, langa mamaie si o aud povestind.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah,imi pare rau ca nu am fost acolo, sa o aud si eu pe mama.Uitasem de povestea cu muraturile si lozul, o sa le scriu si pe acelea,trebuie sa ramana in anale,nu?
      Te pup si te iubesc

      Ștergere