joi, 17 ianuarie 2013

Pentru capre si caprari


In familia mea extinsa, atotcuprinzatoare de sot si prietene si surori adoptate (plus copiii aferenti, pusi si aia la comun), mancarea ocupa un loc extrem de important. Sincera sa fiu, cele mai pasionale si fructuoase si baloase discutii pornesc de la mancare si se incheie, invariabil, cu , ati ghicit, ceva de mancare.
Asa se face ca dupa ce copilul prodigios al fameliei a prestat spanacul asta ce ar corupe si cel mai vehement carnivor, am luat barbatul de-o aripa si l-am tarat dupa mine la vanatoare de spanac, spre deosebita lui placere de om care ar prefera sa manance pietre, decat sa puna gura pe fro urma de clorofila.
Faima lui spanac a depasit, iata, granitele patriei, si ieri ne-am trezit , Je si cu sorela lu' Je, mama lu' prodigioasa, ca balim dupa spanac. Inspirata de "carcaletele cu spanac si cuscus" al susnumitei (licenta poetica ii apartine), aseara am prestat. Astfel:

Carcalete cu spanac (fara cuscus, ca mi-a fost lene, da' cu crutoane):
pentru o persoana, daca esti sor-mea, sau pentru doua, daca nu.

- o lingura de ulei sau 50 gr de unt
- o ceapa mica, taiata cubulete
- 2-3 catei de usturoi, feliute
- 500 gr de spanac congelat ( daca folositi proaspat, spalati-l si opariti-l in prealabil)
- 250 ml de lapte
- o lingurita de faina sau amidon ( pentru cazul in care folositi spanac congelat, care lasa multa apa)
- 100 gr smantana ( ar merge mai bine cu creme fraiche, da' n-avem, nu punem)


Inabusiti ceapa in ulei/unt, la foc micut. Cand este deja sticloasa, adaugati usturoiul ,care se patrunde mult mai repede, si lasati-le sa bolboroseasca amoros impreuna, timp de vreo 5 minute. Adaugati spanacul congelat si inabusiti totul cu capac, pana se desface tot spanacul.
Cand incepe sa clocoteasca (la foc mic, da?), adaugati sare, piper si fix un varf de cutit de nucsoara.
Cat timp se imprietenesc toate astea, amestecati faina/amidonul cu laptele  si adaugati-le peste spanac, sa mai fiarba timp de 10 minute.
Toata operatiunea nu dureaza mai mult de 20-30 de minute,daca folositi spanac congelat, care este deja prefiert. Asadar, mai dregeti putin de sare si piper si puteti stinge focul. Am lasat treaba sa se racoreasca putin si am adaugat,apoi, doua linguri cu smantana, am omogenizat, si am murit cu capul in oala cu spanac. The end.

Sorela a mancat maclavaisul cu putin cuscus si un ou ochi.
Eu o sa-i dau in cap cu niste crutoane si un ou fiert, taiat in sferturi si ura si la gara.

Hranite fiind caprele din sat, nu putem uita si de caprarii cei nemancatori de iarba, asa ca hazbandului i-am preparat un suc de portocale. Ok, mint. Sociabila si adorabila cum ma stiti, am avut grija sa hartuiesc toti negustorii din pietele spaniole, cand fuseram in vizita la su mama tambien. Una dintre ele a devenit preferata eterna a fameliei noastre si , la cererea publicului Dana (careia ii e asa lene sa-si salveze o discutie pe mess incat ma pune sa scriu pe blog, ha!) , bagam si o proteina, pentru masculii feroce din noi.

Carnaciori cu bere 
pentru 2 persoane ca noi

- 8 carnaciori proaspeti, de porc (ii recomand pe cei picanti, de la Kaufland)
- o ceapa rosie , taiata pestisori/fideluta, etcblabla
- 4 catei de usturoi, feliute
- o bere neagra
- doua linguri de ulei
- sare, piper, o frunza de dafin, putin cimbru

Asta e simpla. Ceapa si usturoiul se inabuse in ulei, pana se inmoaie, trantim carnaciorii in tigaie si ii lasam fro cinci minutele, cat sa se patrunda putin si sa sigilam diversele zemuri de prin ei. Hop piper, dafin, cimbru, berea si lasam sa bolboroseasca vreo 10 minute ,cu capac, si inca fro 15 fara, pana scade sosul.
Se consuma cu coltucul de paine imbaiat in sosul dulce-amarui. Si cu pofta, bineinteles.


Hraniti fiind capra si caprarul, va multumim pentru atentie si va dorim pofta buna.

P.S.:Poze n-avem, ca stimulam imaginatia.









Un comentariu:

  1. DOUA ochiuri, ca sa respectam adevarul istoric :))). a fost dezmat cu spanac, mai, orgie cu spanac, ce sa zic! da, asta e: orgia verde!!! iar cu carnatii... sa ieeeeees prin zapada, sa nuuuuu iesssss prin zapadaaaa?! hmmm grea dilema :p

    RăspundețiȘtergere