miercuri, 15 februarie 2012

Clafoutis cu nectarine pentru domni si doamne fine

V-ati prins ca nu sarbatoresc Valentine's Day, dar n-as zice nu la Dragobete, asa ca, pentru cei asemeni mie, am o idee de dulce bun bun si foarte rapid, numai bun de pregatit rapidisim, inainte de a ajunge sotul/soata acasa.

Clafoutis este un desert frantuzesc, asemanator unei budinci, desi are consistenta unei creme de zahar ars, if you ask me. Se pregateste indeosebi vara, cu cirese sau visine, dar merge minunat si cu alte fructe mai aromate si care se comporta bine la copt (adica nu se storcosesc foarte tare:D).

INGREDIENTE:


-500 grame de fructe taiate cubulete (in cazul meu, nectarine)
-300 ml de lapte (sau 50-50 lapte +frisca lichida)
-3 oua mari sau 4 mai mititele
-100 gr de zahar
-100 gr de faina (sau amidon)
-esenta de vanilie, dupa gust
-un cubulet de unt, pentru uns tava
-doua linguri de zahar tos, pentru tapetat tava

PROCES TEHNOLOGIC:

1. Ungeti tava cu unt si tapetati-o apoi cu zaharul tos. Asezati fructele taiate cubulete si luati o pauza de cafea/tiga/toilette.


2.Bateti ouale cu putina sare, zaharul tos si laptele si adaugati faina, treptat, pana cand aluatul este complet omogenizat (we no like cocoloashe, k?). Adaugati esenta de vanilie si turnati maglavaisul peste fructele din tava. Like so:


3. Dati tava la cuptor , la foc mediu, pentru aproximativ 30 de minute, sau pana incepe sa se inchege pe margini iar in centru inca mai e putin, aa, tremuranda (cam ca la crema de zahar ars, v-am spus:D).
Verificati mandretea si lesinati de pofta, privind-o fix in ochi:


4. Scoateti tava de la cuptor si lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei, rugandu-va la toti sfintii sa treaca timpul mai repede:


Este foarte buna calduta, dar rece este excelenta.
Ma bate gandul sa o refac cu visine, si sa ii trantesc in cap un strat de pandispan, ca la tortul de crema de zahar ars. Rau n-ar fi, nu-i asa?

8 comentarii:

  1. Ce misto ca postezi reteta cu prajitura cu fructe in mijlocul iernii. Asta e ca, comment-ul ala la pui tailandez: Domne' am toate ingredientele, mai imi lipseste doar ceapa si ardeiul ;).

    RăspundețiȘtergere
  2. mrrr, comentezi? apropo de puiul tailandez, cand imi dai pozele sa postez reteta, mister chef de colentina? ;;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zau ca am in frigider, desfacut, un borcan de visine (crude, fara samburi, conservate in suc propriu, cu zahar).
    Iti dai acordul sa-l folosesc? :) Ceva indicatii suplimentare? ca sti ca sunt cam grea de cap :D
    Poate vi cu indicatii referitoare si la pandispan, suna bine varianta :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreea, da-i-nainte cu tupeu! e cea mai usoara prajitura asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e,e, si n-ai zice, dupa denumirea cea fancy schmancy:P

      Ștergere
    2. Absolut mirobolanta a fost (chiar daca nu m-am putut abtine sa modific :) ).
      Da' chiar, cum se pronunta ? :)

      Ștergere
    3. clafuti! :D ma bucur mult ca v-a placut,zau! pup

      Ștergere