marți, 17 ianuarie 2012
Placinta cu pui si cu ciuperci
Eu stiu ca rasul ingrasa, dar , in caz ca aveati dubii, la noi in familie se mananca, si inca mult si bine.
Hazbandu n-o sa spuna niciodata pas la o portie de papa bun, asa ca m-am gandit sa impartasesc si cu voi ce mai stropolesc eu cand sunt offline.
Placinta asta am facut-o de revelion, dupa reteta Laurei Sava, pe care v-o recomand tuturor, daca vreti sa mai invatati una doua(multe) despre bucatarit. Am adaptat cantitatile si ingredientele, in functie de inspiratie si preferinte, dar prindeti voi ideea;)
Este simpla, destul de rapida si extrem de fatoasa:)
Ingrediente:
- un piept de pui intreg - ambii sani (iar mi-o iau de la Zazuza :D)
- 400-500 de grame de ciuperci champignons -proaspete
- 200 gr de crema de branza (gen Philadelphia, Almette, sau chiar branza dulce) - eu am pus o cutie de crema de branza marca 365,Mega Image
- o ceapa uscata sau o legatura de ceapa verde
- 4-5 catei de usturoi - aici e dupa gust
- o legatura de patrunjel
- o legatura de marar
- 50 gr unt
- 2 linguri de ulei
- o foaie de aluat foietat (400g)
In timp ce pregatiti umplutura, scoateti aluatul sa se dezghete, la temperatura camerei. Eu prefer sa-l las peste noapte, in frigider, iar dimineata il folosesc ca atare.
Umplutura:
Puiul taiat cubulete se inabuse in unt, cu putina sare si piper.
In paralel, in alta tigaie/oala/tuci (ce vrea muschiu' vostru), inabusiti ceapa tocata marunt si usturoiul. Trebuie sa se inabuse, nu sa se prajeasca, da? ;;) Asea. Cand ceapa este patrunsa si are aspectul acela sticlos that all us cooks love :X , adaugati ciupercile taiate cubulete, patrunjelul, mararul (si asta tocate, da?) si lasati-le sa se inabuse pana se evapora toata apa lasata de ciuperci. Toata distractia n-ar trebui sa dureze mai mult de 30 de minute.
In timp ce puiul si ciupercile se racesc, intindeti foaia de aluat cu sucitorul, si, cu dosul unui cutit,"zgariati" aluatul, astfel incat sa aveti doua margini, de aproximativ 10 centimetri, centrul fiind destinat umpluturii. Taiati marginile oblic (va dati seama din poza, da?) pana la liniile imaginare trasate anterior:)
Amestecati puiul, amestecul de ciuperci si crema de branza, asezonati cu sare si piper dupa voia sufletului si incepeti sa asezati umplutura in centrul foii de aluat.
Umplutura este foarte densa si va asigur ca nu o sa aveti nevoie de ou, pentru a o lega.
Aduceti fasiile de aluat peste umplutura, alternandu-le.
O sa rezulte o frumusete de spic, pe care nu va ramane decat sa-l ungeti cu putin galbenus de ou desfacut cu lapte.
Eu am aragaz de rit vechi, asa ca l-am copt cam 15 minute la foc iute (cam 180-190de grade), si inca 15 minute la foc mediu spre mic.
Ma rog, va lamuriti voi, in functie de dotari si preferinte.
Este o placinta absolut delicioasa, pana si hazbandul, care nu e mare iubitor de ciuperci, a mancat-o cu placere, iar metoda de "impletire" a aluatului e atat de simpla si faina, incat merita sa o incercati si pentru strudele si alte nebunii.
Sa-mi spuneti daca v-a placut:)
Pofta buna!
P.S.: aia cu "furat de la forfecutsa" a fost ideea sotului, cica asa a vazut el pe vremuri, pe tacamurile de la restaurante:)))
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
bai, clar, la cat se fura pozeleeeee... si io ma gandeam sa pun o goanga din asta pe poze :))) gen esti prost daca o furi, respectiv proasta. or such :))). altfel, muamaaaaaa, placinta fac!!!
RăspundețiȘtergere:))) tu si Mihai ati baut din aceeasi apa, jur!:))
Ștergereneaparat sa faci placinta asta, e demeeentiaaalaaa:D
zuzo, ce faci bre? tot in gashca umblam? voiam sa ii zic forfecutsei ca sa stie si aici, ca si eu ma uit la ea, sa nu creada ca nu vaz, nu aud si nu vorbesc. si ca impleteala asta (ma repet) o sa o fac musai, si tot cu aluat cumparat. ca eu nu-s in stare.
RăspundețiȘtergereeu citesc multe, dar nu comentez, na amu. (mi exersez ardeleneasca pentru uichend)
:)) bun asa, ne citim in tacere:))
Ștergereda-i cu congelatu', ca merge repede si e buuuun! desi visez uneori la croissant si alte balarii, ma ia cu rau numai la gandul ca tre sa pierd o zi sa impletesc si despletesc la aluatul ala:)) asa ca, traiasca Bella :D
pai daca am vreme impac si capra si varza si fac croisante umplute cu iuperci din aluat bella :)
RăspundețiȘtergeresoro aphex, pai in haita, ca asa ne sade bine.
RăspundețiȘtergeresi sa se noteze ca apreciez ca nu ai zis, bai Forfe, bai, tzatze si anume de pui :))))))
Ma bucur tare mult ca ati degustat, cu pofta vad :P, "spicul" cu pui.
RăspundețiȘtergereTi-a iesit tare bine, felicitari!!!
P.S. Multumesc de aprecieri :)
Draga Laura,
ȘtergereEu iti multumesc pentru inspiratie si explicatiile foarte clare.
Te imbratisez,
Monica
ioi, ce bine arata!! eu-s cam comoda in ale bucatariei, dar cred ca voi incerca reteta.
RăspundețiȘtergereLumi, chiar merita incercata! Si poti renunta la impletitul aluatului, oricum va iesi minunata:)
ȘtergereTrebuie neaparat sa incerc si eu experimentul pe ai mei, ca altele, dar dulci am incercat cu aluatul asta. Nici eu nu fac singura coca asta fruntuzeasca, ca n-am nervi si timp pentru asa ceva. Tare ma bucur ca am gasit pe aici chestii care-mi plac - si oameni asijderea.
RăspundețiȘtergereDraga Elena,
ȘtergereBine ai venit in ograda noastra:)Ma bucur tare mult ca iti surade reteta, e foarte simpla si e minunata cu orice fel de umplutura:)
Te pup si te mai astept pe la noi:)
Monica
Yo!
RăspundețiȘtergereMai innoieste si tu postul, ca ma ia cu lesin de fiecare data cand deschid blogul si vad poza :)
Happy 27! :)
:)))) Multumesc pentru urare:))
RăspundețiȘtergereO sa schimb postul, dar mi-e ca va fi tot unul culinar:)))