vineri, 4 mai 2012

Sunt fata de proprietar

M-a sunat maica-mea, extaziata, sa-mi spuna ca si-a luat loc de veci.
"E frumos, Moni, si la umbra asa, am si racla. Am fost cu matusi-ta si mi-am plantat flori si mi-am dat comanda de cruce!
- Comanda de ce?
- De cruce, cu poza!
- Ce poza?
- Aia cu mine frumoasa;;)
- Adica de cand aveai tu 36 de ani?
- Da, aia, e ca eram frumoasa?
- Da, mama, dar acum ai 56 si or sa mai treaca, probabil, inca fro 30 de ani pana sa ajungi sa locuiesti acolo, deci?
- Eh, ce, tre sa stie lumea cum aratam baba?
- :)))
- Am dus-o si pe matusi-ta sa vada locul, si-a luat si ea, cinci "locuri" mai incolo, suntem vecine!
- Intentionati sa va vizitati?
- Da, am zis ca bem cafeaua o zi la mine, o zi la ea. Dar stai linistita, nu tre sa dai pomana, m-am ocupat. Mai arunci si tu un pachet de Jacobs peste gardul cimitirului, sa am.
- ......"

Din acelasi ciclu de succes "fa-ti vara cosciug si iarna coronita de pus pe piept", imi povesteste azi o colega cum a decurs prima intalnire intre bunica ei si bunica iubitului, adica cuscrele:

" - Cuscra, hai sa ti-arat ce mi-am luat pentru inmormantare!
  Se minuneaza, pipaie, admira , aproba, pana scoate cuscra #1 costumul de inmormantare:
Cuscra #2 : - Vai , cuscra, dar nu e cam gros? "

Pampam!
Pam!

P.S.: spuneti-mi, va rog, ca maica-mea nu e singura sarita de pe fix, ce se extaziaza la vederea imortelelor de la capul crucii de parca ar fi bagat H&M reduceri!!!

44 de comentarii:

  1. Cand aveam vreo 5 ani (nu exagerez) m-a luat bunica-mea sa imi arate unde tine lucrurile pentru inmormantare. Eu nu intelegeam nimic, nu stiam nici ce e aia, d-apoi ce vrea ea sa zica. Acum un an cand a patit accidentul, pe pat de spital prima ei grija a fost "sa nu cumva sa faceti masa LA RESTAURANT!"
    Zic da' de ce? Ne urasti? Poate noi vrem sa ne veselim cu aceasta ocazie unica in viata. "nu, nu, ca costa" ..."si sa nu ma ingropi cu verigheta, vezi ca am acolo rochia aia mov si pantofii in dulap". Am intrebat-o daca ii pun si o pereche de cizme sa aibe la ea da' n-a inteles aluzia.
    Loc are de o viata ca a ramas vaduva repede. Deci cu locatia ne-am linistit. Vara trecuta racise si i-am tot pus uleiuri volatile in lumanare in camera. Au ramas acolo lumanarile ca am uitat sa le iau. Intr-o zi imi zice "vad ca stai cu lumanarile pregatite"...io nedusa la biserici zic "ce?" "Pai sunt lumanarile aici, da' sa stii ca mie nu imi trebuie, ma descurc si pe intuneric"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) aoleeeu, creeepyyyy! se descurca si pe intuneric?!?! :=))))

      Ștergere
  2. hahaha, ce tare!
    soţului meu i-a făcut maică-sa o surpriză acum vreo doi ani, cînd a făcut piatra de pe locul de veci: l-a trecut şi pe el, cu 1975-....
    de-atunci n-a mai călcat soţul pe la cimitir, îţi dai seama.
    şi era sincer consernată de supărarea lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU POT SA CREEEEED!!!!:)))))))))))))))))))))))
      Vaaaai, femeile astea sunt de groaza!:))))
      iarta-ma, dar mor de ras!
      Bietul tau sot, eu cred ca fugeam mancand pamantul:))

      Ștergere
    2. VAIDEMINEEEEEEEEEE....io cre ca o bateam...ahahaaaahahaaa ce sinistruuuuuuuu...

      Ștergere
  3. Io am primit recent, în cutia de poştă, un catalog de monumente funerare intitulat 'Amintirea veşnică' cu o grămadă de reduceri. Ca să mă pună pe gânduri....Şi să nu zic că într-o vreme, în urbea noastră, la o firmă de pompe funebre aveau următoarea promoţie: La 2 sicrie, unul gratis.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. scuza-ma ca intervin, dar apropo de reclame: la un momntdat am vazut o reclama in care zicea ca daca la o inmormantare mai aduci un mort vei avea nu stiu ce facilitati =))

      Ștergere
    2. say what?!?! cum adica? adica daca faci reclama, cu mortul tau, primesti bonus, sau ce?

      Doamne fereste!

      Ștergere
    3. daca atunci cand ai un mort in casa, mai duci unul ai ceva beneficii...cred e ceva de genul 2 intr-unul

      Ștergere
    4. eventual dai anunt in ziar: urgent, caut mort pentru bonusul de la pompe funebre. Doamne fereste.

      Ștergere
  4. :))) sa stii ca e o promotie buna, zau!
    Cu sicriul-bonus poti face o gramada de chestii: jardiniera, covata pentru framantat cozonaci, troaca pentru porci, etc, etc.
    Super oferta:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Sotul meu are niste neamuri pe la tara care contineau o baba, care isi luase sicriu de vie. Statea cu el PE HOL!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bunica-mea il tine in pod, uneori il si probeaza, de fata cu noi. Il are de 20 de ani. Are 92 , si cred ca ne ingroapa pe toti....

      Ștergere
    2. NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
      Cum sa imi dai o asa imagine??? MOR!

      Ștergere
  6. :)) stiu exact ce vrei sa spui! Eu de fiecare data cand ma duc la bunica-mea, vrea sa imi arate cu ce vrea sa fie imbracata si ce se pune in cosciug si unde sunt batistele pt lumanari (calcate si impaturite frumos, mind you!) si cu cat zic eu mai tare "lasa-ma-n pace, mamaie, mai bine gandeste-te ca o sa fii sanatoasa inca multi ani" cu atat incearca mai abitir sa ma convinga sa vizionam "trusoul"

    ... Si asta n-ar fi asa rau la varsta asta, dar le-a cumparat pe toate cele de cand aveam eu vreo 4 ani so... e poveste veche :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci e un trend! :))
      Bai, sa stii ca ii admir pentru credinta asta, ca vor ajunge undeva, dupa moarte, si ca trebuie sa se pregateasca.
      Tot respectul!
      Eu o sa-mi cumpar un lant, pentru cand oi da coltul, sa ma leg cu el de pat, ca pe mine nu ma ia nimeni de aici:)))

      Ștergere
    2. Las' ca te prajeste sotzu si te pune pe biblioteca intr-o urna frumoasa. Cand am murit nasul meu, ulterior ne-am dus la nasa in vizita si ea zice "uite, acolo e NASICU" io...zic hait...ce vrea asta sa zica...ca doar omu a murit. Ea, uite, acolo PE BIROU, ca lui acolo ii placea sa stea" Eram convinsa ca a luat-o razna pana m-am uitat si am vazut ditai urna in mijlocul biroului clasic din mahon.

      Ștergere
  7. Eu cred sincer ca nu stiti ce costuri presupune o inmormantare. Si cred ca daca aveti parinti care isi aranjeaza treburile astea din timp, sunteti norocosi, oricat de creepy ar parea. Sorry to spoil the fun. Monica,e savuroasa povestea ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasand gluma la o parte, sunt de acord cu tine si ii apreciez pentru luciditatea de care dau dovada. Ei vor sa se asigure ca nu vom avea probleme , cand va fi cazul, si asta e demn de tot respectul.
      In rest, tineretea ne face sa ne infioram la gandul mortii, ni se pare creepy, dar om ajunge si noi la calculele alea:)

      Ștergere
    2. Nu, nu e "luciditate", este o fascinatie a mortii, o morbiditate cu care sunt invatati romanii de sute de ani de "cultura ortodoxa". Da, Ada, stim perfect cat costa si ce presupune o inmormantare! Nu suntem de pe Marte :). Noi putem muri si MAINE, dar la 30+ de ani nu suntem "morbizi" deci nu stam cu sicriul in casa. Poti lasa BANI adunati pentru asa ceva, nu e cazul sa lasi sicriul sau crucea luate. Cat despre haine, e asa o megalomanie sa le PESE de HAINE...ceva uluitor.
      Sa zicem ca azi sunt diagnosticata la 32 de ani cu cancer ne-vindecabil. Are cineva impresia ca ma duc sa imi iau sicriu si tzoale? Nu, asta e o porcarie indusa de biserica (imi cer scuze daca ofensez pe cineva) care vrea bani. Altfel eram intr-un giulgiu de bumbac si costa...zero....
      Nu prosoape, pomeni, preoti, sicrie, marmura, haine, chestii fizice...sa fim seriosi, ori credem in suflet si lumina, ori credem in lucruri. La romani e o amestecatura sinistra de pre-crestinism si crestinism...stie cineva lume din tari civilizate care sa se poarte asa? Cu sicriul in hol?

      Ștergere
    3. Sunt de acord cu tine. Asta nu poate insemna decat ca se gandeste la fiica ei si nu vad niciun motiv nici de ras nici de ironii legate de credinta.

      Ștergere
    4. Dragul meu/Draga mea.
      Asa cum am spus si in celelalte comentarii, nu ironizez credinta, dimpotriva, o respect si o admir.
      Recunosc ca inca mi-e greu MIE sa cred in viata de dupa moarte, insa o admir pe mama pentru putere, luciditate si credinta ei, si pentru faptul ca vrea sa stie ca lasa totul pregatit, in urma ei.
      Ultimul lucru pe care as vrea sa-l las sa se creada este ca nu respect asta, pentru ca este complet fals.
      Ce am facut eu a fost sa redau o conversatie cu mama mea, tocmai pentru ca m-a amuzat si, recunosc, uimit, entuziasmul si umorul cu care priveste aceasta parte a existentei.

      Ștergere
  8. Funny si in acelasi timp...speachless...cateodata am impresia ca ma uit la tembelizor cand e vorba de chestii de genu(pasiva)!Din acelasi ciclu,Pastele anu asta s-a dovedit destul de funebru(desi in planul de vizita a Romaniei nu erau incluse astfel de "oferte"),intr-una din zile am "vizitat" si bunicii care pe unde sunt..ingropati :P,iar "fidanzato"-ul meu,curios,m-a intreaba cine e tipa de langa bunicu in poza de pe cruce...(bunica e inca in viata,dar e si ea in poza...)

    RăspundețiȘtergere
  9. bunicii mei m-au crescut de la 10 luni pana cand am fost buna de dat la scoala, adica 6 ani. In aceasta perioada, bunica care este moarta de 9 luni, mi-a aratat de cateva ori unde tine ea hainele de inmormantare si ale ei si ale bunicului, cu pantofii deja cumparati. Mi-a zis ca nu cumpara "sa(a cu caciula)crin / sacrin adica sicriu, pt ca nu stie sigur cand vor muri si daca or sa fie mai grasi, ceea ce nu s-a intamplat pt ca .....
    deci trecusera cam 26 de ani de cand mi-a aratat :)

    RăspundețiȘtergere
  10. PS ador cum povestesti, am facut o criza de ras cu fetele la birou.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, suna un pic macabru si cam ramai mut cand apare subiectul, dar asa cum spunea si Ada, e bine ca se pregatesc/se gandesc din vreme la cheltuielile care vor fi. In plus, asa se asigura ca totul ca fi asa cum le place lor.
    Maica-mea a avut o perioada de stat la pat, ganduri negre etc. si s-a luat de mine ca pre cheltui banii, ca dau prea mult pe pastile etc. si ca nu are nimic pregatit pentru inmormantare, pomeni etc. asa ca m-am apucat si am facut lista cu oameni si pomenile lor, podoabe, prosoape etc. apoi am facut un calcul aproximativ, i-am explicat ca nu are zecile de milioane necesare si ar fi bine sa traiasca. S-a linistit, acum e cuminte, ia pastile, ba chiar cere sa iau ce trebuie sa nu o ia "pe campii" (pierderi de memorie, apucaturi violente - cum a auzit despre o cunostinta). isi mai aminteste cate un detaliu - "sa ai grija, sa fie 3 sapunuri ..." - ii spun ca nu ma pricep la chestii de astea, dar o sa aiba grija nora de toate, ca are experienta la asemenea 'evenimente'
    Bine, o mai intreb din cand in cand unde vrea sa fie inmormantata - langa bunicul sau langa tata - are de ales :)
    PS Multumesc pentru zambetul de azi, nu am inceput chiar cu ceva vesel ziua de azi, a trebuit sa merg la cimitir sa scriu crucile la mormantul bunicului meu si nu-mi place sa merg singura :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, imi pare rau daca te-am intristat, n-am vrut sa te rascolesc.
      Eu incerc sa fac haz de necaz pentru ca ma apuca groaza, vazand-o cum se pregateste...
      Data viitoare cand ai nevoie de companie,ia-ma cu tine:)

      Ștergere
    2. Oh, nu e nicio problema, postarea ta m-a amuzat.
      Nu am chiar o problema cu mersul la cimitir singura, cel putin ziua ... dar de obicei merg cu sora mea :)
      E bine sa mai faci haz de necaz si chiar mi-a placut faza cu Jacobs-ul peste gard :)
      Si pe mine ma ingrozeste perspectiva si la mine nu e ... far fetched ... mama implineste 75 anul acesta. Incerc sa nu ma gandesc ...
      Mama ta ... las-o sa faca ce vrea, probabil ii da un sentiment de siguranta, ca e pregatita pentru orice. Matusa mea se pregateste de vreo 20 de ani si acum vrea sa cumpere alte pomeni ... s-au demodat :)
      O seara frumoasa!

      Ștergere
  12. Bine ai revenit, ca imi lipseau povestile tale, ca sa ma amuz de dimineata......Nostim, dar asa se face in Romania. Si bunica mea avea trusoul si cred ca si mama si l-a facut....

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu e singura, bunicii mei si-au luat locurile de veci, cruci cu foto, gardulete, flori plantate. Eu n-am stiut, dar am dat peste ele intamplator cand m-am dus la cimitir. Au mai traita 20, respectiv 25 de ani. Aaaa. si si-au facut "pomana de vii"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, da, da! asta cu pomana de vii o practica si ai mei, de-asta zicea maica-mea ca ii mai trebuie doar cafea:)) aia nu e niciodata suficienta:P

      Ștergere
  14. La famila mea tip clan italian povestile savuroase nu lipsesc, asa ca din categoria "cand oi muri eu" o avem pe matusa mea care era de loc din Giurgiu si ii spunea mamei (urmasa ei) ca ea ar vrea sa fie dusa acasa cand o sa moara si sa o ingroape pe malul apei ca sa poata iesi seara sa se uite la Dunare :-))... ii mai zicea si sa aiba grija pe drumul pana acolo, sa n-o duca in caruta si sa o hurducaie, ca nu-i place :-))!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) credeam ca numai maica-mea are preferinte din astea, loool :)))

      Ștergere
  15. oare cu cine puteai semana! :)
    o investitie buna, care te va scuti de multe batai de cap. Vezi, ca tot la voi se gandeste biata femeie? :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) corect, seman cu mami:)
      se gandeste, saraca, mereu:P

      Ștergere
  16. Sa stii ca asa sunt toti oamenii in varsta. Se gandesc ca o inmormantare costa enorm (si asa si este) si se gandesc cu drag la copii sa nu se chinuie cu banii si aranjeaza cat pot pentru acest eveniment in timpul vietii, singurei, cate una cate alta. Mi se pare de admirat ca asta nu poate insemna decat o dragoste pentru tine si stie ca o sa suferi enorm si numai de baticuri si prosoape nu o sa ai chef, nu o sa stii, nu o sa poti sa alergi. pana la urma ei, parintii, sunt constienti ca o sa vina si ziua aia spre deosebire de noi, copii lor, care gandim 100% ca parintii nostri o sa traiasca forever si o sa-i avem langa noi si prefera sa ne scuteasca tot pe noi de cateva lucruri neplacute. Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria,

      Grija asta este unul din motivele pe care o iubesc pe mama mea si , repet, respect si apreciez tot ceea ce face.
      Ca fiica, recunosc ca nu vreau sa ma gandesc la acel moment, ma cutremur, si prefer sa glumesc cu ea pe tema asta, sa pretind ca e ceva departe, irealizabil, ca nu-i "necesar" :)
      Sper, totusi, sa fi reusit sa transmit ceea ce am vrut, si anume umorul si detasarea mamei mele, lucruri pentru care o admir sincer.
      Monica

      Ștergere
  17. faza cu " se extaziaza la vederea imortelelor de la capul crucii de parca ar fi bagat H&M reduceri!!!" e geniala :)
    pe toate mamele le apuca pandalia asta, eu i-am explicat ca de banii aia mai bine se distreaza sau viziteaza ceva ori isi cumpara ceva frumos ca oricum nu ramane la suprafata pamantului. I-am zis ca o ard si o tin cu mine in camera, si bem cafeaua impreuna si o iau si in concediu :)) I-am oferit si varianta sa o fac inel sau pandantiv. Am promis totusi ca nu o sa o prizez :))
    Sor'sa isi cauta loc de veci, a gasit unu' da nu e bun "ca e umezeala" :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) umezeala face rau la oase, ce stii tu :))
      Doamneee!
      Ai curaj, nu gluma, cum s-o tii ma la gat,pandantiv?
      Maica-mea mi-a promis ca ma bantuie, asa ca nu trebuie sa ma intristez, cand o fi sa fie...brrr.

      Ștergere
    2. lasand gluma la o parte, chiar nu mi s-ar parea ceva iesit din comun sa fie cenusa intr-un pandantiv :)
      sa te bantuie da' nu in momente delicate :) ma gandesc ca ar fi naspa sa stea mama cu mine in dormitor :))

      si bunica isi cumpara lucruri pt inmormantare si vine fata cea mica si zice: "vai mama ce stergar frumos, il iau eu" "copchila, ala e pentru parintele" "lasa mama, popa daca are nevoie, sa-si cumpere"

      Ștergere
  18. mie mi se blocheaza neuronu cand incepe mama discutii de genul asta si schimb subiectul, dar vad ca se intampla si altora cel putin aia cu crucea facuta fiului mi se pare dementiala:))

    la bunica-mea aveam antrenament, cand era ziua ei si ii daruiam un batic, o rochie , etc, replica era invariabil: vai maica ce bine, sa am pentru inmormantare!!

    RăspundețiȘtergere