duminică, 3 februarie 2013

Bucuriile simple ale unei femei cum trebuie

Asa cum unele femei sunt pasionate de moda,machiaj si alergatul pe banda ca magaru' dupa morcovul din varful crengii, eu traiesc reale povesti de dragoste cu mancarea. Din alea de se lasa cu lacrimi in ochi, cu momente de reculegere in memoria vietuitoarei ce si-a implinit destinul in burticanelul meu, cu pupici romantici peste ramasitele de copan din farfuria conjugala, cu gemete si suspine. Romantism visceral,carevasazica.
Cam asa:




A mai simpla si mai simpla friptana din hausholdu nostru este,ironic, si cea mai buna, frageda, nesimtit de pufoasa si pe gatlej usor alunecacioasa bucatica de carne. If you wanna make love to the carnita, do it like I do:

Ceafa de porc la cuptor,frageda si pufoasa 
pentru 4 persoane (sau mai bine sa stea fiecare la el acasa ,deci pentru 2 persoane)

~ 800 gr - 1kg ceafa de porc 
~ 500 gr de ciuperci (de care aveti) 
~ o capatana de usturoi taiata in jumatate ,transversal
~ doua cepe mici, feliate 
- sare, piper di tati culorili, cimbru, rozmarin
- 500 ml bere blonda
- 50 ml ulei vegetal
- 50 gr unt 

Intr-o tava incapatoare unsa cu ulei aruncati ceapa, ciupercile si capatana de usturoi si asezonati usor cu sare, piper si ierburi. Bucata de ceafa (intreaga;) ) aterizeaza fix peste ciuperci, asta dupa ce ati masat-o si pe ea usurel cu niscai sare si piper proaspat macinat. Turnati berea peste ciuperci si acoperiti tava cu folie de aluminiu.
Este foarte important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei inainte de a merge la cuptor, asadar aveti grija sa scoateti carnea de la rece cu cel putin o ora inainte de a incepe sa o gatiti.
Tava merge la cuptor, la foc mediu , timp de o ora - o ora si jumatate, in functie de marimea bucatii de carne. Verificati carnea si, daca observati ca incepe sa se desprinda usor atunci cand apasati cu dosul unei linguri, indepartati folia de aluminiu.
Usturoiul va fi deja copt ,asa ca acum e momentul sa va folositi de o furculita pentru a stoarce pulpa de usturoi copt in sos, avand grija sa aruncati coaja.Eu am uns friptura cu "pasta" asta de usturoi si bine am facut, zau! :D
Adaugati untul in tava, omogenizandu-l rapid cu sosul de ciuperci, si lasati friptura la cuptor (neacoperita) timp de inca 30 de minute (sau pana se rumeneste).

Friptura este roz, suculenta -jur ca auzi zemurile tasnind din ea atunci cand o tai-, foarte frageda, de ti se topeste in gura, ia ciupercile si ceapa se topesc si se imprietenesc cu berea aia de zici ca au facut scoala impreuna, zau.
Dovada:




Animalul asta merge de minune cu un paharel de vin rosu de tara, din cele ce pateaza paharul, si cu o salata verde alaturi.
V-as sugera sa nu cumparati ridichi in perioada asta, asta daca nu va ganditi sa le inlocuiti, in salata, cu ceva creioane comestibile. Nu de alta, dar sunt numai bune pentru desenat sau jucat X si O, cat se face friptura.




Deci pofta buna!
XoXo






4 comentarii:

  1. daca nu s-ar coace la cuptor as we speak o bucata de piept de porc naclait in vin rosu si mult mujdei de usturoi, cred ca as face poc precum dopul unei sticle de bere indelung agitate :)))))))) (oricum, mamelor din lumeantreaga eu va dau unsingursfat: nu faceti friptura imediat dupa micul dejun, riscati sa vi se faca foame nejustificat, again, cum mi s-a facut mie acum :))) )

    RăspundețiȘtergere
  2. Vaaai, ce bine arata! Azi e ziua mea de "n-am chef sa fac mancare si mananc pateu pe paine" dar tot am pus la foc o bucata de vitel pentru o ciorba... Acum parca as manca porc... :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) de-asta-mi place mie de tine,mai Miha! Am trait cu pateu pe paine in ultimele doua zile,asa ca te inteleg :)))

      Ștergere
    2. :)) Dar ce buna e friptura dupa doua zile de pateu :))

      Ștergere