marți, 3 aprilie 2012

Despre infertilitate sau , pur si simplu, despre cautarea fericirii

Postul acesta este in lucru de cateva luni bune, cel putin in capsorul meu, insa am tot amanat si asteptat momentul potrivit sa-l pun in cuvinte. Odata cu operatia, consider ca s-a incheiat un ciclu foarte important din povestea infertilitatii noastre, si m-am gandit sa arunc in eter informatiile pe care le-am adunat noi, de-a lungul ultimilor doi ani. Daca vor fi de folos cuiva, ma voi considera foarte fericita.

Preconceptia

Surprinzator sau nu, noi am plecat de la premiza ca ,daca pana la momentul in care am decis sa concepem nu am avut probleme de sanatate, si nici o sarcina la activ (pentru ca ne protejasem), nu vom avea probleme in a concepe. Mai exista si teoria mult prea cunoscuta care spune ca un cuplu poate fi considerat "infertil" abia dupa un an de incercari nefinalizate cu o sarcina. Daca-mi aduc bine aminte, unii spun ca-s chiar doi ani.
Parerea mea strict personala este ca e putin nerealist sa te iei doar dupa teoriile astea, chiar daca stiu ca-s medici care le recita cu fervoare, si trimit cuplul acasa , sa-si consume anul, si mai apoi "or vedea ei".
Noi am asteptat acel an si rau am facut. Cand iti doresti un copil, fiecare luna face cat o canistra de picaturi chinezesti, si atunci intervin stresul, suferinta, asteptarea aceea dureroasa.
Cand a trecut, in sfarsit, anul, am fost la medic si nu mare ne-a fost surpriza sa aflam ca avem niste probleme de fertilitate destul de serioase, care aveau sa mai intarzie aparitia unei sarcini cu cateva luni bune. Dureros.

Sfatul meu, total neavizat, dar prietenos, din suflet, este urmatorul. Daca stiti ca intentionati sa concepeti in urmatorul an, va rog, faceti-va analizele de preconceptie, o ecografie performanta, monitorizarea ovulatiei (daca este cazul).
Ce trebuie sa stiti cand vreti sa concepeti:

- Exista vreo infectie activa care poate impiedica conceptia? - a se vedea Ureaplasma, cea mai comuna, asimptomatica, dar cauza number 1 pentru infertilitate. Nu tine de igiena personala sau lipsa ei, ci de folosirea fara cap a anumitor produse de igiena intima (si aici ma refer la irigatoare, geluri de dus "speciale", tampoane interne, etc.) Magareata asta de infectie omoara spermatozoizii, as easy as that, asa ca...Eu am avut-o si am fost socata, cand doctorita mi-a spus de la inceput ca este datorata, de cele mai multe ori, "excesului de zel" in igiena intima. Intelegeti ce vreau sa spun;)

- Ciclul menstrual este regulat? - Prin regulat nu ma refer la standardul de 28 de zile. Pot fi 35 de zile, 40, oricat, intre prima zi a ultimei menstruatii, si prima zi a urmatoarei. Orice "abatere" trebuie discutata cu medicul si tratata, daca este cazul.

- Aveti cicluri (an) ovulatorii? - Cea mai mare "greseala" a mea a fost aceea de a crede ca ovulez, pentru simplul fapt ca m menstra. Nu spun ca e o regula, dar aceasta este o intrebare al carei raspuns il puteti afla atunci cand va prezentati la medic pentru analizele de preconceptie. Nu are sens sa va faceti griji inutile, fiecare organism este unic, si chiar daca sunteti in situatia asta, exista tratamente foarte eficiente.

- Starea aparatului reproducator feminin - Aici vorbim despre vagin, col, uter, endometru, trompe, ovare, etc. Uneori nu se ajunge la subiectul asta, mai ales daca v-ati intalnit, pe parcurs, cu una din problemele de mai sus. Este posibil, totusi, sa ajungeti si astfel de investigatii mai amanuntite, cand raspunsul la intrebarile de mai sus este negativ sau daca, sa zicem, ati avut ureaplasma, s-a tratat, dar sarcina nu apare.

- Rh-ul mamei - in cazurile in care mama are Rh Negativ (adica je-v-am zis ca-s speciala!), iar tatal, pozitiv, exista riscul ca mama sa dezvolte anticorpi in contact cu sangele copilului. Acesta nu este un risc la prima sarcina, daca nu apar sangerari, insa trebuie sa va informati medicul, deoarece veti fi nevoite sa va faceti un vaccin, in primele 72 de ore dupa nastere. In cazul sangerarilor din sarcina sau al avorturilor, se aplica acelasi principiu. De ce? Deoarece corpul incepe sa produca anticorpi in momentul in care sangele mamei se amesteca cu cel al bebelusului (care are, foarte probabil, Rh pozitiv).

Daca stiti ca aveti Rh negativ, intrebati-va medicul, cautati vaccinul de anticorpi si procurati-l din timp. Se gaseste greu si este foarte scump (undeva la 500 ron, o doza :D).

- Probleme de coagulare a sangelui - analiza aceasta ar trebui sa fie inclusa in setul standard de preconceptie. Daca nu e, intrebati-va medicul. Daca, din pacate, aveti o sarcina pierduta la activ, recomandarea este sa va faceti aceste analize. Din cate stiu, se fac la Fundeni, cu recomandare de la medicul de familie.

- Fertilitatea masculina - multe cupluri pleaca de la premiza ca problema e la femeie. Nu stiu de unde logica asta, dar e important ca sotul/partenerul sa isi faca analizele de rigoare, pentru a se asigura ca nu exista afectiuni ce ar putea influenta fertilitatea cuplurilor. Nu va faceti griji, baieti, nu inseamna ca nu sunteti virili. Uneori numarul spermatozoizilor sau gradul de motricitate nu este cel "ideal", dar asta se trateaza prin dieta, tratament medicamentos sau , unde e nevoie, se poate recurge la fertilizare in vitro. Nu spun ca voi ati avea probleme, nu nu. Spun doar ca ar fi frumos sa va cautati si voi:P

In cazul nostru, eu le-am avut pe toate de mai sus:))) Dupa un an de chinuri si asteptare, am facut acel set de analize, am aflat ca am ureaplasma, am tratat-o. In paralel, am urmat un tratament pentru reglarea ciclului menstrual (care la mine aparea precum varcolacii, cand era luna plina:P) si, implicit, "incurajarea" dezvoltarii unui folicul dominant , din care sa rezulte un ovul viabil.

Big buba! Desi tratamentul urmat a avut succes, in sensul ca am obtinut o sarcina, avand uter retrovers, nu a vazut nimeni ca uterul meu mai este si septat. Odata cu aparitia bebelusului si, implicit, marirea uterului, malformatia uterina a devenit vizibila la ecograf, chiar de la prima ecografie, de luare in evidenta.

Nu am cuvinte sa-i multumesc doamnei doctor Vladu, care ne-a indrumat si incurajat inca din prima clipa. Am stiut de la bun inceput ca va fi o sarcina cu risc, ca va trebui sa stau la pat pana la termen, ca exista riscul unei nasteri premature sau chiar a unui avort, cum s-a si intamplat. Sa va explic. In cazul uterului septat (cu perete pe mijloc), apare riscul de ruptura uterina sau a placentei, deoarece acel sept nu este la fel de flexibil precum peretii uterini. Pe masura ce sarcina avanseaza, spatiul devine tot mai limitat, iar riscul ca acel perete sa se rupa este foarte mare. Deduceti si voi consecintele.

In situatia data, deoarece copilul era sanatos si viabil, nu am putut decat urma sfaturile si sa ne rugam ca totul sa fie bine. Nu a fost, iar asta este unicul meu mare regret legat de saga asta. Ma intreb ce s-ar fi intamplat, daca nu as fi dat peste doctorita mea, daca as fi continuat cu medicul anterior, care mi-ar fi spus ca e o pierdere de sarcina "normala", daca am fi luat-o de la capat, expunandu-ne iar riscului de a pierde inca o sarcina.

Odata confirmat faptul ca sarcina s-a oprit din evolutie, am fost nevoiti sa trecem printr-un chiuretaj foarte dureros si traumatizant, care ar fi putut evitat, daca medicii pe care i-am vizitat, inainte de sarcina, ar fi vazut malformatia uterina. Dar trecem peste asta, fuse si se duse.

Urmarea o stiti. Am asteptat trei luni, pentru a permite uterului sa-si revina dupa chiuretaj, am facut doua seturi de analize , pentru a ne asigura ca nu intru in operatie cu vreo infectie activa, si am trecut la pregatirea pre-operatorie.

Stiu ca ma repet, dar nu pot sa nu recunosc meritul IMENS al doamnei Cristina Vladu, careia ii datorez, sunt convinsa, sansa pe care o am azi. M-a tinut de mana pe durata sarcinii, m-a mangaiat cand a trebuit sa-mi spuna ca s-a terminat, si tot ea a avut grija sa-mi explice, pas cu pas, tot ce avea sa urmeze in tratamentul afectiunilor mele.
E foarte important sa stiti ce va asteapta, nu doar pentru ca asa este normal, ci pentru ca ,psihic vorbind, va ajuta sa va pregatiti si sa acceptati cu mai multa usurinta toate interventiile si tratamentele,oricat de neplacute ar fi acestea.
Mie mi s-a desenat pe hartie, mi s-a explicat. Am stiut de la bun inceput in ce va consta operatia, cat va dura, ca exista riscul ca uterul sa fie perforat. Am stiut si asta m-a ajutat sa intru in sala de operatie razand, convinsa ca va fi bine. Si asa a fost:)

Mi-amintesc ca m-am trezit la terapie intensiva, si am intrebat daca mi-au perforat uterul. Stiu ca m-a luat cineva de mana si mi-a spus ca totul a fost perfect, ca-s bine, si am adormit la loc:))

Ce vreau eu sa spun este ca a face un copil este si ar trebui sa fie cel mai natural si firesc lucru din lume. Cred cu tarie. Din pacate, insa, exista multe cupluri care isi doresc si sunt nevoiti sa treaca prin ani de incercari dureroase, obositoare si costisitoare. Nu vreau sa sperii pe nimeni, nici sa va fac sa plecati de la premiza ca ar fi ceva in neregula cu voi, dar, din perspectiva unora care se stiau si credeau sanatosi, si , iata, implinesc curand 2 ani de asteptari, eu zic ca merita sa investiti intr-un set de analize.

Va doresc sa nu aveti nevoie de medici, sa primiti vesti bune, sa se intample lucrurile asa cum vreti si le simtiti. Si daca nu e asa, nu va pierdeti speranta. Merita!

Disclaimer : Acest post nu este si nu se vrea a fi unul cu valoare de studiu medical. Medicul vostru stie cel mai bine ce e de facut si cum. Eu am cautat sa impartasesc din experienta mea cu voi, in speranta ca va fi de folos cuiva. Daca aveti alte idei, sfaturi, puncte care credeti ca ar trebui sa apara mai sus, astept cu drag :)

Va pup!

52 de comentarii:

  1. ma bucur ca ai scris. asa e, prezenta unui medic bun este imperios necesara, dar cred ca si din faptul ca ne impartasim experientele are toata lumea de castigat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tinem pumnii stransi sa vina bebelusul cat mai repede! Si o sa vina, si o sa fie minunat, te asigur. Vorbesc din experienta, noi am asteptat-o 3 ani pe Eva, 3 ani lungi, luna de luna speram si cadeam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa dea Dumnezeu! Of , Doamne, ati avut si voi de indurat, imi pare rau, dar ma bucur ca acum aveti cele doua bucurii. Abia astept sa trec si eu de cealalta parte a "baricadei", am auzit eu ca ar fi frumos:P

      Ștergere
  3. Forfecutso, m-ai induiosat. Nu zic ca nu-s eu usor de induiosat zilele astea, dar, really, m-ai facut sa vreau sa vin sa te iau si eu de mana... Tin pumnii stransi pentru tine. Completarea mea e doar de incurajare pe ce stiu: am RH negativ si sunt la bebe2 - am facut vaccinul la primul, so far nu am anticorpi, deci cu asta se poate :D. Si mai zic sa subliniez si eu pentru cele care sunt in situatii similare: de obicei orice sarcina (inclusiv un avort din tinerete, atentie!) se ia in considerare la numaratoarea totala a sarcinilor si creste riscul aparitiei de probleme la urmatoarele daca nu este supravegheata, vazut ce trebuie facut cu vaccinul etc - aici e nevoie de un sfat medical.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astea-s vesti bune, asa, incurajati-ma:D
      Recunosc ca unica mea grija acum este rh-ul, dar sper sa-l tin in frau:P
      Te imbratisez :*

      Ștergere
  4. te inteleg - si eu am trecut prin niste temeri inainte sa o nasc pe micuta mea. Motivul incompatibilitate de Rh si grup sangvin cu sotul si o sarcina pierduta din senin cu ceva ani in urma - varsta gestationala era ff mica (stiam datorita regularitatii cm) - toti medicii la care am fost mi-au spus ca cele mai multe femei nici nu-si dau seama ca au fost insarcinate. Sunt intru totul de acord cu precizarile tale - cand am decis ca ar fi momentul sa vina un bebe - ne-am apucat cu jumatate de an inainte de investigatii.
    O sa adaug in plus la punctul despre Rh - monitorizarea Rh-ului se face lunar chiar si la prima sarcina (risc mic, dar exista) pentru ca oricand pot sa apara anticorpi. Daca nu apar, primul vaccin se face in saptamana 28 de sarcina (done! -cumparat de la maternitatea Regina Maria - 600 RON, in farmacie l-am gasit la 650 RON), iar cel de-al doilea intradevar in primele 72 de ore de la nastere daca exista incompatibilitate de Rh intre mama si bebe (done! in maternitatea Polizu gratuit - din fericire pentru ea, fetita mea a luat Rh-ul sotului).
    E foarte important sa ai un medic f.bun langa tine. Curaj! Sunt convinsa ca lucrurile vor merge bine de acum incolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite asta e o informatie foarte pretioasa. Eu n-am mai ajuns sa aflu de al doilea vaccin, din saptamana 28, dar o sa am grija sa discut cu doctorita mea, cand imi va veni randul.
      Ma incurajeaza cazurile ca al tau, inseamna ca va fi bine si la mine:D

      Ștergere
  5. of, doamne, m-ai facut sa plang. esti o curajoasa, stii? stii.
    si mai cred ca lucrurile cu adevarat bune se fac incet, cu obstacole, dar tot se fac, si cand se fac, se fac bine de tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incep sa cred ca-s curajoasa, mi se tot repeta, desi cred ca-s mai mult un catelus mic si jumulit, care latra si el, doar doar ii trece frica:))
      Asa spune si hazbandu, nimic bun n-a fost obtinut usor, dar sper ca greul sa fi trecut.
      Hai, nu mai bazai, ca o apuca pe Vera sughitatul, si nu-i bine:P
      Te imbratisez asa, cu ocol la burtica :P

      Ștergere
  6. Iti doresc din tot sufletul sa se intample cat mai repede evenimentul pe care il asteptati si sa fie totul bine.
    Te imbratisez si imi pare rau ca ai trecut prin atatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa dea Dumnezeu, de-acum ne lasam in voia firii, ce-o fi o fi.
      Eu ma bucur ca au trecut, a fost greu.
      Te imbratisez inmiit!

      Ștergere
  7. Moni ai trecut prin multe experiente neplacute, insa tot ceea ce conteaza acum este ca tu esti bine, ca totul s-a rezolvat, ca ai un medic bun in care poti avea incredere.
    Sunt sigura ca Doamne, Doamne va face o fapta buna cat de curand pentru voi.
    Eu de o luna am tot inceput sa ma duc la controale.
    Pana acu am facut papanicolau, secretie, antibiograma, ecografie si colposcopie. Momentan ma tratez de candida. In rest sunt ok, nu am nimic.
    Sambata am facut analize de sange (o lista destul de ampla):
    - RH, Anti TPO, Anti HBs,, Anti Chlamydia IGG si IMG, Anti Citomegalovirus IGG Ssi IGM, Anti HCV, Anti Mycoplasma IGG si IGM, Anti Rubeola, Anti Toxocara, Anti Toxoplasma, Anti Virus Herpetic si Anti Listeria (analize ce iti confirma daca ai putea avea un bebe cu malformatii ce nu se vad la eco - orbire, surzire, oligofrenie).
    Nu am facut ureaplasma. O sa o intreb si eu pe doctora cand ma voi duce la control de aceasta analiza.
    Voi primi rezultatele intr-o saptamana. Intre timp ma duc si la stomatolog sa rezolv cariutele.
    Florin isi va face decat RH-ul. Ce alte analize imi mai recomanzi pentru el?
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai facut analiza de secretie, o sa iasa o eventuala infectie , in cazul asta ureaplasma. Oricum, astea se trateaza cu antibiotice, 10 zile,deci no worries. Uricuta e data naibii, pentru ca o duci si anii la rand, cu tine, dar se vindeca repede.
      Bravo, bravo , bravo! Meriti nota 10 cu felicitari. Eu zic sa astepti rezultatele tale, care sunt convinsa ca vor fi foarte bune.
      La el se face, in mod normal, spermograma, dar eu zic sa astepti sa vezi ce-ti zice medicul. Daca tu esti sanatoasa si au trecut 6 luni de incercat "au naturel", atunci ar fi o idee buna sa faca spermograma.
      O sa fie perfect , sunt convinsa!
      Pupicei

      Ștergere
    2. Avand in vedere ca secretia a iesit ok, inseamna ca totul e bine :).
      Inca nu ne-am apucat de bebe. Asteptam toate rezultatele, sa termin si cu sedintele la stomatolog, dupa care ne punem pe treaba :P.
      Te pup.

      Ștergere
    3. BRAVOOOOO! Deci astept un soricel mic:D

      Ștergere
  8. Draga mea Fortecutz, te imbratisez tare, tare!
    Oh, da, stiu, dar stiu ca in curand imi vei da vestea cea mare!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am aflat ca am trombofilie doar dupa ce am pierdut o sarcina desi nascusem in prealabil un copil fara a avea nici o problema...testele de trobofilie m-au coatat cca 600 ron, adica la fel ca si chiuretajul intr-o clinica privata...
    Am inteles ca aprox 60% dintre femei sufera de o forma sau alta de trombofilie, insa medicii romani te trimit sa faci testele dupa 2-3 sarcini pierdute, NU inainte....regret ca nu am stiut de testele astea inca de dinainte de prima sarcina, am fi evitat traume inutile...
    Acum ca sunt din nou insarcinata imi iau tratamentul zilnic-un simplu Aspenter...o pastiluta amarata care poate salva viata bebelusului...
    Nina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, Nina, imi pare atat de rau ca ai trecut prin asta.
      Asa este, s-ar evita atatea necazuri daca ni s-ar explica de la bun inceput riscurile. Desi nu-s o ipohondra, am ajuns la concluzia ca e mai bine sa previi decat sa vindeci.
      Mai ales cand preventia si tratamentul pot fi atat de simple si usor de realizat:)

      Ștergere
  10. Draga Monica, iti multumesc ca ai scris acest post. Sunt intrebari pe care le aveam si nu gasisem inca raspunsuri concrete, sunt lucruri de care nu stiam, dar ma pregateam sa le aflu. Sunt convinsa ca a fost greu, imi pare rau ca a trebuit sa treci prin asta, dar sunt si mai convinsa ca merita efortul pe deplin. Te imbratisez cu drag si pana ne vedem, ai grija de tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea,
      Ma bucur nespus ca pot fi de ajutor altora, sincer. La noi a fost greu, dar a trecut, de-acum va fi bine, stim noi:)
      Abia astept sa te vad si te tsuc taaare tare de tot :*

      Ștergere
  11. Se mai intampla ca dupa un singur avort spontan medicul sa te trimita acasa sa mai incerci dupa 2-3 luni. Tu sa vrei analize amanuntite (mai amanuntite decat cele pe care oricum le-ai facut de un an incoace), el sa zica nuuu, nu e cazul acum, daca se mai intampla, facem atunci! wtf, cum adica, daca se mai intampla? si atentie, vorbim despre o doctorita femeie! noroc ca mai dai si de doctori atenti si minutiosi care iti descopera trombofilia. traumele tot raman dupa un avort, chiar si atunci (sau mai ales) cand ii afli cauza, fir-ar sa fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, Irina, asa-i, stiu! Asta ma frustreaza pe mine, indolenta, indiferenta!
      Inteleg ca ai trecut prin asta si imi pare foarte rau.

      Ștergere
    2. In plus, si eu am RH negativ, vorba ta, asa, ca sa fim mai speciale! :-)

      Ștergere
    3. Suntem FOARTE speciale:D te pup!

      Ștergere
  12. m-ai lasat fara cuvinte... nu numai ca ai trecut prin toata nebunia asta dar te mai gandesti sa impartasesti ce ai trait, ca sa ii ajute si pe altii... tot respectul!

    iti dai seama ce special o sa fie bebelusul care o sa va aleaga drept parinti? si cata iubire o sa fie de ambele parti?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, va fi un bebelus foarte special, cel putin pentru noi. De iubire, nu mai zic, ca-l iubim de pe acum:)
      Daca n-ar fi fost vorba de iubire, n-am fi gasit puterea sa trecem prin toate.

      Ștergere
  13. si uitasem, am mai discutat noi asta, mai demult. Si eu sunt sange nobil. AB negativ:D Am avut un avort inainte de Eva, sarcina pierduta la 7 saptamani, si uite doi copii cat se poate de sanatosi, sarcini fara izoimunizare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uitasem de asta,complet. Iata ca se poate, deci:D
      Ah, ce ma incurajeaza povestile astea, jur!

      Ștergere
  14. si eu am incercat 2 ani si 4 luni pana am ramas insarcinata cu daria ,o gramada de doctori , de teste si bani de mai aveam p[utin si incercam si fertilizarea ,si cum crezi ca am ramas insarcinata : am fost la un dr. minunat in campina care mi-a recomandat vitamina e (si pt mine si pt sorin ) si arefam (uun supliment hormonal care se da pt sustinerea sarcinii )si mi-a spus ca in 4 luni tb sa raman insarcinata dc nu mai incercam altceva ,si ce sa vezi in a 4 luna de tratament am fost la mare m-am relaxat total si bebe a venit .
    stiu cum e sa-ti doresti atat de mult si sa ti sa para ca nu mai vine momentul ,dar iti doresc mult succes si multa sanatate ca bebe sa vina la momentul potrivit
    aa,si au fost doctori care mi-au zis ca tb sa incerc 5 ani inainte de a-mi face pb ca nu raman insarcinata ,dar disperarea mea era prea mare ca sa incerc 5 ani fara sa-l ajut pe bebe sa vina mai repede ,pupici si te sustin emotional ,andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 5 ani mi se par garantie pentru balaceanca, doamne! ai dat si tu pesti niste medici tare nebuni,zau!
      Ma bucur ca ati gasit medicul bun, e extrem de important, si ca acum o aveti pe Daria.
      Iti multumesc din suflet pentru ganduri si te imbratisez, virtual asa:)

      Ștergere
  15. Forfecutsa, te asteptam alaturi de noi: http://forum.infertilitate.com/index.php

    Iti uram sa vina bebe cat mai curand si sa fie bine pana la capat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru ganduri si va felicit pentru ceea ce faceti:)

      Ștergere
    2. Forfecutsa, avem o campanie saptamana asta, crezi ca ne-ai putea ajuta cu un post? Gasesti info pe blogul si forumul SOS Infertilitatea http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=288 si iti putem trimite si materiale pe e-mail, daca ai nevoie.

      Multumim mult de tot!

      Voluntarii SOS Infertilitatea

      Ștergere
    3. Buna dimineata,

      Mi-ar face mare placere sa va ajut si recunosc ca mi-ar fi utile cateva materiale suplimentare.
      Adresa mea de email este predamc@gmail.com.
      Va multumesc si eu,
      Monica

      Ștergere
  16. Te imbratisez, si te felicit pentru tot ce ai scris aici.
    Mi-am facut curaj pentru a citi, stiam subiectul si-mi era teama ca voi boci, iar tu ai scris atat de curat si obiectiv ... chiar esti foarte curajoasa lipsita de orice urma de egocentrism (sper ca tie nu ti-a facut prea rau sa-ti amintesti toate cele).

    Mai spun doar ca va doresc sa va fie de ... 100 de ori mai bine decat meritati, si fug repede de aici, n-am ce povesti despre domeniu, la mine a fost totul atat de roz si fara probleme incat mi-e rusine aproape :)

    Sa fi sanatoasa, SPECIALO! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu a fost greu sa-l scriu, ci sa-l scriu fara a deveni prea personala/emotionala, si sper sa cam reusit lucrul asta.
      Ti-am mai spus eu, sa nu-ti fie niciodata "rusine" pentru binele tau. Ass ar trebui sa fie, bine, si cand nu-i, ne facem bine;)
      Te pup, Specialoooo!

      Ștergere
  17. Scumpooooo!
    Acum, dupa ce am terminat jumatate de pachet de servetele, pot sa vad si eu clar si sa iti scriu.
    Domn'le, ce mai, banuiam eu ca esti speciala, dar acum am si confirmarea ;)
    De pe margine, nu pot decat sa te imbratisezzzzzzzzzzzzzzzzzzz tare-tare-tare-tare si sa va tin pumnii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) you're sweet!
      Da' ce-aveti bre cu servetelele, ca nu era cu scop lacrimogen:D
      Te imbratisez si eu inmiiit!

      Ștergere
    2. Ce sa-ti fac, fiinta minunata, daca ne atingi direct in suflet cu posturile tale !?!

      Ștergere
    3. aawww:X uite acum ai merita o pupatura din aia zdravana, de matusa:D

      Ștergere
  18. si eu am RH negativ, mostenit de la mama, dat mai departe hunilor :(
    mers lunar la intepat in timpul sarcinii (care nu era prima, din pacate), totul bine pana la final, fara vaccin la 28 sapt. dupa nastere, mi-au facut la Elias vaccinul cu pricina, gratuit, fara nico trimitere din partea niciunui medic. asta era in 2008, acum nu stiu cum o mai fi...
    iti doresc multa sanatate, imi pare rau ca ai trecut prin toate astea, dar nu uita ca nimic nu e intamplator.
    te pup,
    luminita

    RăspundețiȘtergere
  19. Ca au si hunii Rh Negativ, a fost un lucru bun, nu? Teoretic, n-ar mai fi trebuit sa-ti faca vaccinul dupa nastere,sau ma insel?
    Inca nu mi-e clar, traiam cu impresia ca problema e la mamele cu rh negativ si bebelusii cu rh pozitiv.Trebuie sa ma documentez.
    La ce intepaturi lunare te referi? analize sau vaccin?
    Iarta-ma, stiu ca te-am bombardat cu intrebari, dar ma intereseaza subiectul foarte tare.

    Iti multumesc , stii deja, pentru fiecare gand trimis in directia mea.
    Te pup,
    Mon

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vaccinul ala de dupa 72 de ore e pentru mine, in cazul in care mai vreau copii in viitor. ca sa am (sau sa nu am, ca nici eu n-am priceput prea bine) anticorpi antiD.
      lunar mi-am facut in timpul sarcinii analize de sange, nu vaccin, tot pentru anticorpii cu pricina. au iesti absenti, cica asta e de bine. daca erau prezenti, faceam nush ce vaccin.
      problema e la mamele cu rh negativ si partner cu rh pozitiv, astfel e mare riscul ca bebe sa-l mosteneasca pe al tatalui, cel pozitiv, si sa fie incompatibil cu cel negativ al mamei. daca parintii au acelasi rh, nu conteaza de care, e totul safe.

      te imbratisez,
      luminita

      Ștergere
    2. Da, stiam de diferenta de rh dintre parinti si problemele pe care le pune.
      Ma zapacisem complet si am uitat ca vaccinul il faci pentru sarcinile viitoare, doh :)
      Iti multumesc din suflet pentru lamuriri, o sa te mai "apelez" si in viitor;)
      Te pup tare,
      Mon

      Ștergere
  20. Foarte fain articolul tău.
    Eu am doi prieteni buni care au încercat 8 ani. Au reuşit să conceapă natural, la o lună şi ceva după ce şi-au suflecat mînecile şi au decis să facă toate investigaţiile cu putinţă (pînă atunci li se spusese că, în principiu, totul e ok, doar că nu se "întîmplă"). Se pare că una dintre investigaţii (histerosalpingo-ultrasonografie) a deblocat ceva pe-acolo. Poate, dacă ar fi hotărît mai devreme să ia taurul de coarne, ar fi scăpat de ani întregi de îndoieli, dezamăgiri şi depresii.
    Alţi prieteni încearcă de vreo 3 ani. Ea are o singură trompă şi un singur ovar, endometrioză avansată. După operaţie a făcut tratament hormonal, din acela cu inducerea temporară a menopauzei, după asta alţi hormoni, s-au chinuit să-i preleveze ovule şi două încercări de FIV au eşuat. I-au zdruncinat rău de tot toate experienţele astea. Anul trecut prin vară s-au resemnat şi au renunţat la orice tratament. Ei, cine crezi că trebuie să nască zilele astea?

    Ce voiam să completez la ce ai scris tu este că e f f important să fiţi puternici şi senini. Cel mai important lucru este că vă aveţi unul pe altul şi că vă iubiţi. Asta e "diagnosticul" cel mai important şi răsplata cea mai mare. Restul o să vină. Concentraţi-vă pe ce aveţi.
    Îţi ţin pumnii, să ştii. Dar sînt foarte convinsă că o să fie bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandra,

      N-ai idee cat ma bucura sa aud de povesti ca ale prietenilor tai. Am o prietena foarte buna care a recurs la histerosalpingografie (stiu ca se foloseste pentru a investiga permeabilitatea trompelor, pentru decorticare si/sau desfundarea lor, si inca alte afectiuni, pe care nu le cunosc).

      Ai mare dreptate si-s absolut de acord cu tine. Dincolo de grija pentru aspectele medicale, este foarte important ca perechea sa nu uite de ce au intrat in hora asta, sa nu se piarda pe parcurs. Cat timp exista dragoste, incredere si sustinere reciproca (stiu, suna a dicton/cliseu, dar asa e), vor ajunge cu bine la finish.
      Iti multumesc pentru gandurile bune, o spun cu toata sinceritatea,primesc cu draga inima toate energiile pozitive si cred ca ne vor ajuta.
      Si eu cred ca va fi bine, de-acum.
      Te imbratisez foarte tare,
      Monica

      Ștergere
  21. Felicitari pentru articol! Kristin

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu stiam prin ce treceti, imi pare rauc dar stii teroria ca fiecare copil isi alege parintii? Si ca el vine ca cei doi sa invete niste lectii si sa fie pregatit pentru el. Sigur vine un copil misto, ai sa vezi! Multa putere in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa dea Dumnezeu, sa fie cum spui tu:)
      Oricum, daca ma intrebi pe mine, sigur va fi un copil misto!
      Acum sper sa fim si noi niste parinti misto pentru el;)
      Iti multumesc pentru incurajari, sper sa dam vesti bune in curand.

      Ștergere