sâmbătă, 3 martie 2012

Repeat after me: PAAAA-PAAAAA-NAAAAASI

Papanasi, nasi, asi! Papanasi, asi, asi! Asa, rewind! Trebuie sa ma adun, pana nu ma apuc sa le scriu un cantec de dragoste, despre crusta lor subtire si crocanta, aaah, miez pufos si aerat, cu aroma usoara de branzica dulce. Of, smantana-ti languroasa, unduindu-se pe curbele atat de indecent imbietoare la dezmat, impletindu-se alene cu valurile indesate de dulceata acrisoara de afine. Tu, papanas al tuturor papanasilor, will you marry me? :D

Am innebunit, stiu, dar nu ma pot abtine, sunt divini!


'Ceasta reteta-i incropita, dragii babei, caci asa-i in bucatarie. Uneori gatesti doar cu sufletul, da-l pustiilor de cantar.
Asadar, luati de puneti de o sinergie cu mamica papanasilor si zau ca nu veti regreta. Parol !

INGREDIENTE - ochiometric

- 300 gr branza dulce (de vaci/vaca - chiar asa, de unde stiu eu daca e de la O vaca, sau de la mai multe?)
- 2 oua
- 4 linguri de zahar tos
- 1 plic de praf de copt (adica puneti praful din plic, nu plicul prafului, intelegeti)
- 10 linguri de faina (cu aproximatie)

Pentru Acoperamant (ca sa nu zic topping, ca io-s de la Bucov, si nu stiu fineturi):

- smantana sau un iaurt cremos
- dulceata (afine, visine, zmeura, kiwi, etc).

PROCESUL TEHNOLOGIC.

1. Branza se freaca vartos cu ouale, zaharul si praful de copt. Aveti grija sa gustati de zahar, nu trebuie sa fie prea dulci, pentru ca mai puneti si dulceata la sfarsit, remember!

2. Incepeti sa adaugati, treptat, faina. Secretul este sa va adaptati din mers. Daca aveti o branza mai apoasa, probabil ca va inghiti mai multa faina, de aceea nu exista cantitati clare. Omogenizati "aluatul", pana incepe sa se desprinda de peretii vasului, insa in centru este lipicios, asemeni gogosilor facute "la lingura". Important este sa puteti modela papanasii usor.

3. Cu mainile infainate, modelati bile de aluat de marimea unei gogosi si faceti cate o gaura in centru, cu degetul, avand grija sa pastrati suficient aluat cat sa puteti forma si cate o gogosica mica pentru capacul fiecarui papanas (cam de marimea unei nuci).

4. Puneti uleiul la incins intr-o cratita/tigaie (sau tuci) suficient de adanca. Aveti grija ca tigaia sa fie curata si uleiul la fel, nu vrem ca papanasii sa prinda miros de chiftele, zic.
Prajiti-i la foc iute, timp de 3 minute, pe fiecare parte.
Scurgeti-i de uleiul in exces pe un prosop de bucatarie si inecati-i in smantana si dulceata, dupa pofte si putinta!

Voila!



Sa-mi dati de veste, daca ii incercati:D
Pana una alta, eu ma pregatesc sa-l las pe Hazband la aparate, e dator cu o recenzie de carte, iar eu trebuie sa termin felicitarile.
Nu va las, insa, fara o dedicatie, asa, de week-end frumos si insorit.Enjoy!

15 comentarii:

  1. papanasii sunt, in conceptia nu spui cui, asemenea unor sani obraznici, cu sfarcuri tai la exterior si moi in interior :)))))))). mda. and they always have to come in pairs, ca altfel nu se poate :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iata,laitmotivul sanului in gastronomia romaneasca! cum o dai, cum o intorci, tot sanul este baza:)))

      Ștergere
    2. ca sa nu zicem tsatsa :))))

      Ștergere
    3. sau tztz ...cum zice o anumita persoana, nu spun cine;;)

      Ștergere
  2. sunt cremenali, mi-a plouat in gura...daca nu as fi tocmai terminat 2 salamuri uriase de biscuiti ( deh! dorinta barbatilor mei din casa porunca sfanta pentru biata de mine :-)acum as fi dat buzna la supermarketul de peste drum sa-mi iau tot ce trebuie si sa ma apuc de niste "tztz".Bravo pentru postarea-ti super dulce de azi :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt cremenali rau, zau! am mancat doar papanasi azi, ca nebuna:))) si uite cum mi-ai bagat tu pastila cu salamul de biscuiti, aaaaah! acum tre sa fac si sper ca-ti dai seama de ce mi-ai facut:P

      Ștergere
    2. observ ca denumirea tztz prinde teren :)))))

      Ștergere
  3. Muito complicado bre, lasa, mananca-i tu sanatoasa! :)
    Da' scrisu' mi-o placut tare de tot :)
    Auzi ... dulceata de kiwi?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce complicado, deloc! hai lasa, ca ne-om intalni noi si iti fac o tava de papanasi, sa fie!
      Dulceata de kiwi,da:) Se face in perioada asta a anului, ca, deh, e sezonul, si este excelenta:)
      80g de zahar la 100 gr pulpa de kiwi. Deci, cam asa:

      1kg pulpa de kiwi
      800gr zahar
      Zeama de la 2 lamai

      Se pune la foc mic si , din clipa in care incepe sa fiarba asa, cu bulbucei, se mai lasa 10 minute:D

      Ștergere
    2. Merge si cu fese de kiwi? ca vad ca tzatzele sunt luate :D
      Poate sacrific o juma' de kil, daca le fac si dulceata verde ... cred ca dau copiii definitiv divort de mine :))
      Deci vin cu lista de (ne)lamuriri, sa te pregatesti, da? :D

      Taaaaaava de papanasi-nasi-asi!?!
      Tu mi-ai pus gand rau, chiar vrei sa ma vezi cat China? M-ai auzit pe mine spunand ca nu-mi plac? incercam doar sa ma fofilez, sa gasesc pretexte sa nu ma bag la dansii. Daca ai o varianta de cuptor, ma bag :D

      Ștergere
    3. Doamna, vorbiti frumos:))) cu pulpita de kiwisor;;)
      iar papanasii merg facut si la cuptor. Adica aci maglavaisul de mai sus si il pui la cuptor, pampam!

      Ștergere
  4. Ioi.
    Iar o sa am vise eretice toata noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  5. paaaaaa-paaaaaa-naaaaaasi :D se duce pe pix cura de slabire :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da-o pe pustii de cura de slabire, papanasii ruleaza:D

      Ștergere