marți, 27 martie 2012

Pasca tu, pasca eu, pasca toti, Pasca cu branza dulce si stafide

Buna dimineata, dragii babei! Buna sa va fie inima! Facui un mega studiu pe feisbuc si ,plecand de la raspunsurile date de impresionantul meu fan club de 3 persoane, am decis sa va cadorisesc cu o reteta de Pasca. Sunt convinsa ca n-ati putut dormi azi-noapte de focul retetei mele de Pasca, si ca abia astepti sa va apucati de cocalit, but hey! Vreti, faceti, nu vreti, cumparati:)) Sa purcedem, zic:



ALUAT:

500g faina
250ml lapte
80g unt topit
5linguri de zahar tos
25g drojdie proaspata (sau un pliculet de drojdie uscata-recomand Pakmaya pentru varianta uscata)
2 galbenusuri
un praf de sare
Coaja rasa de la o lamaie
Esenta de rom

UMPLUTURA:

350 gr branza dulce
150gr smantana grasa
100 gr stafide (inmuiate in prealabil in apa calduta sau esenta de rom)
Zahar tos –dupa gust
Un pliculet de zahar vanilat
Coaja de lamaie/portocale
Esenta de rom
3 oua mari
1 lingura de faina (sau gris)

GLAZURA:

Un galbenus de ou desfacut cu o lingura de lapte
Doua-trei linguri de miere topita



STROPOLEALA:

Aluat:
1. Fierbeti laptele cu zaharul, esentele si coaja de lamaie, pana se topeste zaharul complet. Lasati-l sa se raceasca putin, pana devine caldut. Daca folositi laptele fierbinte, aluatul nu va mai creste, pentru ca asasinati drojdia (garantat – de-ati sti cate „crime” din astea am la activ ;;).
2. Amestecati drojdia cu doua linguri de lapte caldut, pana este complet dizolvata, presarati o lingura de faina deasupra si lasati-o sa creasca 15-20 de minute, pana e umflata si plina de bulbucei:D
3. Amestecati faina cu sarea si incepeti sa incorporati drojdia, continuand cu galbenusurile, untul si laptele caldut, turnand putin cate putin, avand grija sa omogenizati aluatul.
4. Aici vine partea distractiva. Daca aveti muschi, puteti sa framantati aluatul pana la sfantul asteapta, dar eu zic ca 15 minute de framantat vartos sunt suficiente.Da, daca v-a suparat vecina sau factura de la lumina, acum e momentul sa va razbunati, trantind aluatul cat puteti de tare. Nu va speriati, cu cat e mai „agresat” , cu atat va creste mai pufos;).
5. Acoperiti vasul in care ati framantat aluatul cu un prosop curat si lasati-l sa dospeasca timp de cel putin o ora, la loc caldut, ferit de curent. Eu inchid fereastra de la bucatarie si las cuptorul pornit, cu usa intredeschisa. Voi faceti cum vreti.

Umplutura
E, partea asta o sa va placa la nebunie. Urmand principiul deja consacrat 1+1= Love, faceti cum v-am invatat. Amestecati toate ingredientele bine bineeeeeee, si gata:D

Asamblarea:
1. Odata crescut aluatul, ungeti-va mainile cu putin ulei si intindeti o foaie groasa, de aproximativ 2 cm, avand grija sa pastrati o bucata de aluat de marimea unui pumn, pentru impletitura.
Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina (sau hartie de copt), asezati foaia de aluat, avand grija sa acoperiti si peretii.
2. Din bucata pusa deoparte, modelati trei snururi si formati impletitura (daca vreti). Nu vreti, nu impletiti, na!
3. Asezati „cordonul” de jur imprejurul tavii si lasati aluatul sa mai creasca putin, in tava, timp de vreo 15 min. Pentru ca mie mi-era ca , odata crescut, incepe sa se imprastie pe acolo , am dat tava la cuptor timp de 10 minutele, cat am pregatit umplutura (dar nu-i obligatoriu).
4. Trantiti-i umplutura in mijloc, ungeti marginile de aluat cu putin galbenus de ou si hop la cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ 50-60 min. Eu n-am cuptor cu termostat (inca;;) – p.s.: ai laaav iuuu Hazbaaaand ;;) , asa ca am grija sa reglez cuptorul la foc mediu spre mic, ca sa ma asigur ca se coace uniform si nu se arde.

Cand arata ca mai jos, scoate-ti mandretea de la cuptor, pensulati marginile cu putina miere topita, pentru luciu, si asteptati sa se raceasca, sa treaca postul, sa nu mai miroasa atat de bine, si, cel mai important, sa o mancati:D

Si un closap;;)


Un P.S. mare:

Pozele sunt de anul trecut, cand n-aveam tava cu pereti detasabili, si am prestat pasca intr-o oala normala. Prostia mea a fost ca n-am uns oala suficient de bine si nici n-am tapetat-o cu hartie de copt, asa ca noi am halit-o direct din cratita. Big no no! N-a fost nicio problema, dar mi-a parut rau ca nu o pot scoate pe un platou, sa ma laud cu ea:P
Anul asta o fac in tava detasabila si am de gand sa pun si o foaie de hartie de copt pe fund, asa ca voi reveni cu pozele noi:D
Daca aveti intrebari, dubii, let me know!
Spor!


Si-o dedicatie:D

17 comentarii:

  1. diametrul tavii de copt? :D :))
    am un fix cu asta :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si m-am tinut sa scriu despre asta:))
      a mea are 28cm diametru , dar cred ca iese mai inalta si la fel de frumoasa si in aia de 24:D

      Ștergere
    2. notat :D trebuie sa imi cumpar de 28 ca nu am.
      de obicei mi-e teama de dulciuri ce trebuiesc framantate, dar daca nu ma risc nu invat nimic :P

      Ștergere
  2. Paulette, poti face si in oala, la nevoie, dar sa ai grija sa pui hartie de copt, sa poti scoate pasca, apoi (nu ca tuta de mine;;).
    Si eu m-am ferit de aluaturi ca de baubau, dar deh...primul Paste de fomeie maritata, am vrut sa fac, si a iesit:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pofta imi este!!!!!!!! te urasc :)) :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu n-am facut nicioda pasca, dar pentru orice exista un inceput, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric! Pasca din imagine a fost prima mea tentativa, si a iesit. Aluatul e usor, trebuie doar sa ai rabdare ,sa-l lasi sa dospeasca, si sa nu coci la foc prea puternic.
      Sigur iti iese:D

      Ștergere
  5. :)) pfiu, ce bine! sa-ti fie de bine:P

    RăspundețiȘtergere
  6. pai de astea imi faci tu mie, dragoste? eu iti dau in cap cu regimuri si diete si tu ma pasc-uiesti (sau cum s-o mai spune...) not nice :))
    da' daca te juri ca e buna o sa fac 1/4 de reteta si i-o indes lu' fiica-mea pe git de Paste ( ca ea isi permite caloriile) :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jur ca-i bun, juuur! :D
      hai,iarta-ma, ca n-a fost cu intentie rea;;)

      Ștergere
  7. Ioiiii, ce bine arata...LIKE!
    Nina

    RăspundețiȘtergere